Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiskt nationaldagsfirande inställt – krockar med marknad

/
  • I dag firas samernas nationaldag och ett planerna från sameföreningen var att ha ett gemensamt firande vid rådhuset – men allt för många väljer att åka till Jokkmokks marknad i stället. Därför ställs firandet in.Foto: Scanpix
  • ”Vi i styrelsen tycker det är trist att så många medlemmar åkte till Jokkmokk istället för att stanna hemma och fira den samiska nationaldagen. Det var bara att ställa in det planerade arrangemanget, säger Inger Jansson som är ordförande i Östersunds sameförening.Foto: Ann-Louise Rönestål EK

Östersunds sameförening ställer in det planerade firandet av den samiska nationaldagen idag, då flera av sameföreningens medlemmar åkt till Jokkmokks marknad i stället. Sameföreningens ordförande Inger Jansson är besviken.
– Det känns som ett misslyckande att vi inte får till något firande i år.

Annons

Den samiska nationaldagen 6 februari syftar till att stärka den samiska gemenskapen. I Östersund hade sameföreningen planerat ett större arrangemang i rådhuset tillsammans med Östersunds kommun. Bland annat skulle landshövding Britt Bohlin medverka.

Men Jokkmokks marknad som pågår i fyra dagar lockade mer, flertalet av föreningens medlemmar prioriterade att åka dit i stället.

– Jokkmokks marknad är helig för många, jag lyckades inte ens få tag i någon jojkare till firandet i Östersund, säger Inger Jansson.

Valupptakten inför sametingsvalet i vår pågår också under Jokkmokks marknad, bland annat ordnas möten där representanter från olika partier samlas. Många politiskt engagerade samer från länet är på plats av den anledningen.

– Jag förstår att det är en viktig träff, men hade ändå trott att någon skulle stanna i Östersund och fira nationaldagen, säger Inger Jansson som ställde in arrangemanget med kort varsel.

– Firandet är till för att stärka gemenskapen mellan oss samer, det är mycket viktigt. Vi får hoppas på bättre uppslutning nästa år, säger hon.

Den samiska flaggan kommer ändå traditionsenligt att hissas utanför Rådhuset i Östersund.

Annons