Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsvetenskap populäraste valet för blivande gymnasister

/

Valen till länets gymnasie-utbildningar är klara. Flest har sökt det samhällsvetenskapliga programmet i Östersund. Men de högsta betygen krävs för den som vill gå naturprogrammets internationella inriktning.

Annons

Omvalen till länets gymnasier har precis sammanställts. Ann-Marie Kuru arbetar som intagningssekreterare på Jämtlands gymnasieförbund och har hand om statistiken för länets samtliga gymnasieskolor förutom de i Åre och Strömsund.

Tidigare i år gjorde alla ungdomar som går nionde året i grundskolan ett preliminärt val till gymnasiet. Sedan har ungdomarna haft några månader på sig att fundera och ändra sina val. Helgen som gick var sista chansen för omval vilket betyder att det går att se vilka program som är mest populära inför hösten.

– Det är cirka 25 procent som gjort omval. Men trots det så är det inga större förändringar. Det handlar om fyra elever plus på något ställe och tre minus på något annat. Möjligen är det så att friskolan Östersunds gymnasieskola har fått in några fler förstahandsansökningar än vid preliminärvalen.

Ann-Marie Kuru berättar att eleverna ska få ett slutgiltigt besked innan 1 juli om de kommit in på sitt förstahandsval eller inte. De val som niondeklassarna gjort nu bygger på de betyg de fick under höstterminen. Men det är slutbetygen som avgör om en elev kommer in på ett program eller inte och Ann-Marie Kuru berättar att mycket kan hända när slutbetygen satts.

Högst betyg i dagsläget krävs för de naturvetenskapliga programmen, med internationell respektive matematik- och datainriktning i Östersund och Svenstavik. Där behövs 240 poäng.

Mer läsning

Annons