Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetet mellan blocken gnisslar

Samarbetet mellan de partipolitiska blocken i Östersund har börjat gnissla. Den styrande majoriteten har valt att inte diskutera ramarna för 2010 års besparingar som oppositionen förväntat.

Annons

I dag är det kommunfullmäktige i Östersund. En viktig fråga som ska diskuteras är de enorma besparingar som kommunen måste göra de närmaste åren. För några veckor sedan gick oppositionspartierna ut och sade att de vill vara delaktiga i att ta fram ett förslag till besparingar. Men i går var oppositionsrådet Carina Zetterström, c, tveksam till hur ett eventuellt samarbete kommer att se ut.

– På fullmäktige ska det tas ett beslut om majoritetens förslag till budgetdirektiv inför 2010. När det är gjort så har man ju lagt fast ramarna. Då är vi låsta vid deras förslag medan vår tanke var att vi tillsammans skulle sätta oss ner innan fullmäktige och komma fram till en gemensam strategi, säger hon och fortsätter:

– Vi är fortfarande öppna för ett samarbete men det måste ske på lika villkor.

Kommunalrådet Jens Nilsson säger att oppositionen ska få vara med och diskutera besparingarna men att tiden för att ändra direktiven inför 2010 var för kort.

– Tiden var för knapp för det och jag uppfattade nog inte att det var just det som ingick i tanken från oppositionen när de ville ha ett samarbete.

Jens Nilsson säger att gruppledarna för de olika partierna ska sätta sig efter dagens fullmäktige och tillsammans lägga upp en plan för vilka besparingar som måste göras under 2009.

Mer läsning

Annons