Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonellaprov avgör om flera djur måste slaktas

Den östjämtske lantbrukare som under vissa tider haft ett par hundra icke mjölkande köttdjur på sin gård och där man för en tid sedan registrerade salmonella på en kviga som han skickat till slakt, kan – om det vill sig riktigt illa – stå inför en ekonomisk katastrof.

Annons

LT rapporterade i gårdagens tidning om ärendet som nu har högsta prioritet på länsstyrelsen.

I dag, fredag, förväntas ett svar från statens veterinärmedicinska anstalt, Uppsala, med resultatet av ett stort antal salmonellaprover som tagits både på djuravföring, damm och ladugårdsbyggnad.

Om proverna är positiva kan ett stort antal nötkreatur tvingas till avlivning på plats, alternativt skickas till slakteri för ”slakt i särskild ordning” varefter hela den stora ladugårdsbyggnaden måste saneras.

Om det visar sig att den i dag drygt 100 djur store lantbrukaren köpt djur från alltför många olika platser i landet säger den statliga regelboken att han i värsta fall kan tvingas stå för kostnaderna för alla åtgärder.

Om inköpsplatserna inskränker sig till ett fåtal blir åtgärdsfinansieringen ett fall för staten.

– Vi vet att lantbrukaren köpt djur från många platser, jag har inte studerat hans affärer i detalj, men jag tror inte att han ligger över gränsen, säger länsstyrelsens handläggare Åsa Regnander-Dahl.

Djur i besättningen på vilka man inte hittar någon smitta skall separeras från de övriga djuren för senare provtagning, samtidigt som anläggningen saneras.

Det här är det första kända salmonellafallet i vårt län på runt tio år.

Förra gången var i en liten kalkonbesättning på en gård utanför Östersund.

Det var för en vecka sedan som jordbruksverket anmälde fallet med den östjämtska, salmonellasmittade kvigan till länsstyrelsen.

Kvigan skickades i augusti på slakt. Där gjordes ett slumpmässigt besiktningsprov. Då påträffades salmonellabakterierna i en lymfknuta.

LT kontaktade på torsdagen ägaren av den drabbade gården.

Han avböjde att ställa upp för en intervju.

Mer läsning

Annons