Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella hittad på jämtgård

Salmonellabakterier har hittats vid slakt av en kviga från en gård i Östjämtland.

– Jag blev helt paff när de ringde. Hur kan det här ha kommit till min gård, frågar sig den orolige bonden.

Annons

Det var i samband med slakt som de ökända bakterierna hittades. Ett prov som togs på slakteriet visade att kvigan från gården i Östjämtland bar på salmonellasmitta. Efter fyndet har en veterinär besökt gården för att ta ytterligare prover.

– De har varit här och tagit prover från ett flertal djur och boxar. Även dammprover i lokalen för att se om det finns någon smitta, berättar bonden som driver gården.

Han hoppas förstås att de nya proverna ska visa att det inte finns någon smitta på gården och är förbryllad över hur hans kviga kan ha blivit smittad.

– Det måste vara väldigt ovanligt med salmonella på nöt i Norrland. Söderut hör man ju och på kyckling och gris men jag har ingen förklaring till det här, säger bonden och berättar att han själv producerar allt foder till djuren vilket borde tyda på att kvigan inte smittats via maten.

Han avvaktar nu provsvaren och hoppas på det bästa. Om det skulle visa sig att även andra djur på gården är smittade så kan det bli kännbart.

– Vad jag har förstått så är det karens som gäller. Så länge djuren är friska ska det inte behöva bli någon slakt. Men det är klart att det blir besvärligt att driva gården om man inte får skicka på slakt eller köpa nya djur.

Förutom karens för djuren så skulle en salmonellasmitta också innebära att hela gården skulle behöva saneras grundligt.

Mer läsning

Annons