Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällskapsspel står sig bra mot datorspel

/
  • De traditionella sällskapsspelen fortsätter fascinera, trots alla elektroniska varianter.

Ett kast med tärningen och du blir miljonär eller inlåst i finkan.

De traditionella sällskapsspelen fortsätter fascinera, trots alla elektroniska varianter.

Björn Höglund, journalist och författare, menar att sällskapsspel speglar tidsandan.

Annons

I boken Alla spelar spel tecknar han sällskapsspelens historia och visar hur spel har inspirerats av samhällsutveckling, ekonomi, sportbragder och modeflugor. Ändå har spelens roll gradvis förändrats – från nyhets- och kunskapsförmedlare till bärare av kommersiella trender. Vid förra sekelskiftet fanns spel som skildrade bedrifter av kung Oscar II eller upptäcktsresanden Sven Hedin. Nu ser vi hur tv-succéer som Let's dance, På spåret eller Jeopardy! följs upp med sällskapsspel.

– Spel som Ubåtsjakten på 1980-talet och spionspel under det kalla kriget speglade också en verklighet, säger Björn Höglund.

För TT berättar han om sina fynd av gamla spel i antik- och second hand-affärer, som gjorde att han fick upp ögonen för spel som tidsspeglar.

– Här kan man följa folkhemmets utveckling, säger han.

Exempel:

Ekonomi: Monopol introducerades i Sverige 1937 och följdes snart av Spekulation och Krösus. I Bondespelet från 1940-talet ska man jobba sig upp från torpet via herrgården till slottet. Finans lanserades på 1950-talet och i samband med lågkonjunkturens 1970-tal kom Budget – vart tar pengarna vägen?. Yuppie-eran på 80-talet födde spelet Sätt sprätt på en miljon!Sport: Ingemar Stenmark, Ronnie Peterson, Gunnar Gren och Sven Tumba är några av de idrottsstjärnor som fått ge namn åt sällskapsspel. En nervkittlande strid om hundradelar i slalombanan ersätts i spelet med uppmaningar som ”Du tog porten galant. Flytta fram ett steg extra,” eller ”Du ramlar omkull och måste utgå ur loppet”.Framtidstro: 1950-talets språng i levnadsstandard syns i spelet Sätta bo, där det gäller att köpa en villa och möblera den med bland annat elektrisk spis, bil och radiogrammofon. I Triumf från 1960-talet eftersträvas ett nyrikt ideal med vräkig bil och palatsliknande villa.

Naturligtvis har Björn Höglund inte provspelat alla de hundratals spel som nämns i boken. Men redan utformning och spelregler kan säga mycket. Här finns också en fingervisning om succé eller fiasko.

– Det enkla är ofta det geniala. Ibland vill spelkonstruktörerna för mycket och då kan reglerna bli krångliga, säger han.

En flopp kan också bero på oturlig tajming eller ändrad tidsanda. Höglund berättar om Oljan – det stora äventyret, ett spel som fascinerade på 1960-talet, men tappade popularitet med begynnande energikris och stärkt miljömedvetande.

Även om Höglunds kavalkad av sällskapsspel rymmer mycket nostalgi tror han på spelens framtid, trots de elektroniska alternativen.

– Här finns en mötesplats över generationsgränserna, som du inte får när du spelar på dator eller ser film, säger han.

Han pekar även på genombrottet för frågespelet Trivial Pursuit (TP) på 1980-talet, som gjort det mer legitimt att spela spel när vuxna umgås. Sedan 2003 finns en särskild vuxenklass när leksakshandlarna utser Årets spel.

En ström av nya spel kommer årligen. Men glöm inte bort de gamla godingarna, manar Björn Höglund.

– Jag vill locka folk att rota i gömmorna. När man spelar kan man reflektera över tiden när spelen kom till, säger han.

Annons