Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kunde kvinnan lura flera läkare och apotek

Den 42-åriga kvinnan som åtalats för att ha hämtat ut medicin med falsk identitet använde sig av flera personers identiteter, ett antal gånger. Kvinnan förmådde läkare att skriva ut recept och hämtade sedan ut läkemedel i egenskap av ombud.

Annons

Länstidningen skrev om åtalet mot kvinnan i fredagens tidning.

Kvinnan har lyckats förmå olika läkare att skriva ut recept genom att hon uppgett falsk identitet, både via telefonsamtal och personliga besök på hälsocentraler.

I något fall har samma läkare skrivit ut två recept samma dag.

Enligt förundersökningen har kvinnan använt fyra personers identitet och sedan lyckats hämta ut mediciner på olika apotek genom att utge sig för att vara ombud för de fyra personerna, genom förfalskade fullmakter. I ett fall utgav sig kvinnan vara ombud för sin före detta sambo, i ett annat fall för en person som inte ens bodde i länet.

I förhör har 42-åringen berättat att hon fått namnen på de personer, vars identitet hon använt, genom Skatteverket.

Det är också utrett att kvinnan vid några tillfällen lyckats ta bort etiketten på recept, så att informationen om att recepten expedierats tidigare inte funnits kvar.

I förhör har kvinnan berättat att hon under flera år missbrukat tabletter. De läkemedel som hämtats ut på apoteken har varit olika smärtstillande preparat och medel för sömnbesvär.

Det systematiska uttagandet av medicin genom andra personers identiteter har lett till att läkare infört felaktiga uppgifter i personernas journaler.

De brott kvinnan misstänks för uppdagades på olika sätt. I något fall misstänkte apotekspersonal att det inte stod rätt till. I ett annat fall, när en av kvinnorna vars identitet 42-åringen använt, besökte ett apotek för att hämta ut läkemedel påminde apotekspersonal kvinnan om att hon hade annan medicin att hämta ut på ett annat apotek i länet. Misstanke uppstod då det handlade om sömntabletter, som kvinnan inte använde.

Annons