Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du studentekonomin att gå ihop

Att få pengarna att räcka till är ett problem för många studenter. Men med lite planering och prioritering går det att få mer pengar i plånboken.

Annons

Som nybliven student kan studiemedlet kanske verka som en förmögenhet, men den krassa verkligheten brukar snabbt komma i fatt när man inser vad pengarna ska räcka till.
- Det är tufft att vara student. Man ska inte bara klara sina studier, man ska klara sin ekonomi också. Det viktiga är att man redan från början inser att man faktiskt inte kommer att ha så mycket pengar att röra sig med. Gör man en budget så ser man vad pengarna måste räcka till. Det är alltid lättare att ändra på utgifterna än på inkomsterna och med hjälp av budgeten kanske man kan skära bort onödiga utgifter så att man får råd med annat som man hellre vill ha, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Dela bostad
Boende och mat är de största utgifterna och de är oftast svårast att spara in på. Kan man dela bostad eller bo kvar hemma är det ekonomiskt fördelaktigt. Delar man bostad blir hyran lägre samtidigt som man kan dela på kostnader som tv, el, telefon och bredband.
Mat är dyrt, men genom att planera matinköpen kan man spara både tid och pengar.
- Kolla jämförpriser när du handlar och undvik inköp i närbutiken som oftast har högre priser än stormarknaden. Gör storkok och frys in och ta med matlåda istället för att käka lunch ute, tipsar Ingela Gabrielsson.

Köp begagnad kurslitteratur
Att köpa kurslitteratur är också dyrt. Försök att köpa begagnade böcker så kan du spara mycket pengar. Det finns olika sajter att handla på eller så kan du hitta begagnad kurslitteratur via anslagstavlorna på högskolan eller universitetet. Biblioteken har också viss kurslitteratur för utlåning eller så kanske du kan låna böckerna av en kompis.
Ett misstag många studenter gör är att inte betala sina räkningar i tid.
-Som nybliven student kan det vara svårt att inse att man ibland måste tacka nej till saker för att man inte har råd. Det är lätt att bränna pengar på nöjen och så finns det inget kvar när räkningarna ska betalas. Man ska alltid se till att betala sina räkningar i tid. Missar man en räkning kan det bli riktigt dyrt med påminnelseavgifter och i värsta fall inkassokrav, säger Ingela Gabrielsson.

Undvik snabba lån
När plånboken gapar tom kan det vara lätt att lockas av snabba lån, som tillfälligt räddar ekonomin, eller av att köpa saker på avbetalning eller kredit. Men de snabba sätten att ordna pengar är ofta dyra.
-Undvik snabba lån. De är väldigt dyra och ska ofta betalas igen på kort tid. Har du inte pengarna dag ett har du säkerligen inte pengarna dag 30 heller. Är du i riktig knipa är det bättre att du försöker låna av föräldrar eller kompisar, konstaterar Ingela Gabrielsson.

Behöver du dryga ut inkomsterna kan det vara smart att försöka skaffa ett extrajobb eller att sälja saker som du inte längre använder. I garderoben, förrådet eller bokhyllan finns säkert sådant som någon annan kan ha nytta av. Sälj det du inte behöver och få på så sätt in kontanter.
- Att dryga ut kassan med extrajobb kan vara bra, men det är viktigt att inte studierna blir lidande, säger Ingela Gabrielsson.

Sök stipendier
Att söka stipendier kan vara ett annat sätt att få ett tillskott i ekonomin. Stipendier finns för nästan alla ändamål. De flesta länsstyrelser har register över stipendier som är knutna till länet och många kommuner har en lista över stipendier som är knutna till kommunen. Hör med lärare och studievägledare på ditt lärosäte om det finns några speciella stipendier som är knutna till din skola eller utbildning. Studentkåren brukar också ha information om stipendier. Det finns även ett antal böcker som listar stipendier och som kan underlätta ditt sökande. Tycker du att verkar svårt att leta stipendier på egen hand kan du mot en viss avgift få hjälp av en så kallad stipendiekonsult. Då lämnar du uppgifter om din födelseort, bostadsort, ålder, kön, utbildning och så vidare till konsulten som sedan tar fram en lista på stipendier som just du kan söka.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons