Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Så blev jag misshandlad av Yranvakterna"

/
  • Mannen som trycktes ned mot asfalten av två vakter på yranområdet i fredags kväll valde att genast dokumentera sina skador. På bilden framgår tydligt hur en svullnad och ett skrapsår uppstått nära hans öga.Foto: privat

Två vakter trycker upp mannen mot en vägg innan de lägger ner honom i asfalten.Sedan dyker ytterligare två vakter upp och mannen kastas ut från Yranområdet.Resultatet blir en rad blåmärken, nedsmutsade kläder och ett rejält skrapsår i ansiktet. Mannen har nu polisanmält vakterna.

Annons

På Storsjöyrans hemsida finns ett forum där ämnet vakters våld under festivalhelgen behandlats intensivt de senaste dagarna.

Ett flertal personer säger sig ha drabbats av obefogat våld från ordningsvakter inne på yranområdet.

En yngre man som LT har talat med hamnade i fredags i en diskussion med en annan festivalbesökare utanför ett festivaltält när han plötsligt blev upptryckt av två ordningsvakter mot väggen på en barack.

– Det var lång kö för att komma in i Zig Zag-tältet den kvällen så jag och mina kompisar hade stått och väntat en stund när några personer försökte tränga sig före, berättar mannen som vill vara anonym.

– Vi sa till dem att de skulle ställa sig längst bak i kön och fick medhåll från andra som stod där. Det blev en diskussion, men absolut inget handgemäng.

– Helt plötsligt känner jag hur två vakter trycker upp mig mot en vägg. Då säger jag: , innan de trycker ner mig i asfalten.

Under tiden som mannen ligger på marken tillskyndar ytterligare två vakter till platsen som får i uppdrag att följa honom ut från området.

– På väg därifrån tryckte de bland annat upp mig mot ett träd. Jag försökte se dem i deras ansikten för att kunna identifiera dem, men varje gång tryckte de bara ner mitt huvud så att jag inte skulle få en bild av dem.

– Innan de släppte mig frågade jag om deras vaktnummer. Då sa de bara: .

Mannen bestämde sig genast för att polisanmäla händelsen och dokumenterade sina skador redan samma natt. Förutom en rad blåmärken och en kraftigt nedsmutsad skjorta fick han även ett rejält skrapsår i ansiktet.

– Jag har tänkt mycket i efterhand om jag gjorde något fel den där kvällen. Visst hade jag druckit lite, men det hade de flesta som var inne på området. Folk kan faktiskt bete sig även om de har alkohol i kroppen, säger han.

Väl utanför området klippte vakterna mannens festivalband och av de förväntade festligheterna på lördagen blev det intet.

– Jag hade tänkt att gå på Yran på lördagen också, men nu vet jag inte om jag någonsin kommer tillbaka. Det är inte så att man känner för att besöka Yran igen efter en sådan händelse.

Annons