Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S säger också ja till skattehöjning

/

Allt pekar mot att det blir en skattehöjning på 50 öre i landstingsskatt.

I tisdags träffades Östersund arbetarekommun och slog fast att de kan ställa upp på en höjning.

Annons

På söndag har Socialdemokraterna i länet kallat till en extra distriktsstyrelse där frågan ska avgöras.

Nästa vecka ska den Socialdemokratiska landstingsgruppen diskutera frågan. Det är bråttom, senast den 31 oktober måste beslutet vara klart om det ska kunna bli en skattehöjning nästa år.

Arbetarekommunerna runt om i länet träffas nu för att alla ska få en samlad bild kring läget. Klart är att alla inte jublar direkt, skattetrycket i många kommuner är redan i dag högt om man exempelvis ser till Ragunda kommun.

LT har tidigare berättat att Vänsterpartiet sagt att det behövs en skattehöjning på 50 öre för att klara vården. Om inget händer är de beredd att lämna majoriteten i landstinget.

Miljöpartiet har också börjat diskutera i termer av en skattehöjning för att komma till rätta med landstingets dåliga ekonomi.

Samtidigt pågår en påtryckning inom regeringen där bland annat Centern försöker trycka på Moderaterna för att få fram en skatteutjämningsproposition.

Länet har under de senaste åren tappat nära 100 miljoner kronor på skatteutjämningen och som det ser ut vill regeringen göra förändringar som gör situationen för landstinget ännu tuffare.

– Vi ser hellre att det kommer en skatteutjämningsproposition än att vi tvingas höja landstingsskatten, är budskapet från Thomas Andersson (C).

Annons