Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötskadad klockstapel måste renoveras

/

Klockstapeln vid Frösö kyrka är rötskadad och måste renoveras för miljonbelopp.

Annons

En skadebesiktning som gjorts av Frösö Sunne Norderö kyrkliga samfällighet visar att renoveringarna kostnadsberäknas till 1,5 miljon kronor.

Hos länsstyrelsen söker man kyrkobyggnadsbidrag för åtgärden.

Frösö klockstapel tillhör de största i länet och dess historia går tillbaka till 1754 då den uppfördes av Pehr Olofsson, från Dillne i Oviken.

Vid undersökning av den timrade syllramen, som utgör basen för klockstapeln, konstaterades röta i sydvästra knuten. Två bottenstockar och så kallade varv i ett par väggar är rötskadade.

Var vattnet tränger in är oklart.

Det finns även mindre rötskador i två bottenstockat mot de andra knutarna i stapeln.

För att kunna undersöka takspånen närmare krävs att man har tillgång till ställningar eller skylift. Några allvarliga skador på takspånen har inte konstaterats, utifrån vad man kunnat se.

Däremot föreligger ett stort behov av tjärbehandling av samtliga spåntäckta takytor liksom även stapelns stolpar och strävor.

– I juli gjorde kyrkvaktmästaren en kontroll efter att det regnat kraftigt. Ett antal läckage upptäcktes. Som väntat fanns en del läckage vid takgenomgångar, inga stora men med tiden kan de få konsekvenser, enligt Stig Nilsson som utfört skadebesiktningen.

Han bedömer att Frösö kyrka är en av landets mest välkända kyrkor och att den måste betraktas som en nationalklenod.

Den är väl förankrad i medeltiden och uppförd på en gammal hednisk offerplats.

Annons