Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödmålad villa blir slussen till friheten

/
  • Det gamla huset är mycket fint renoverat, så här ser det ut i ett av rummen.
  • Arne Eliasson, Reijo Andersson, här med dottern Renée och Mikael Blomqvist är med i projektgruppen.
  • Den gamla villan har tidigare använts till boende för funktionshindrade. Foto: Jan Andersson
  • På husesyn i det blivande halvvägshuset. Reijo Andersson med dottern Renée, Agneta Sjödin som stått för inredningen, Arne Eliasson och Mikael Blomqvist från projektgruppen.

Till sommaren öppnar Jämtlands första halvvägshus på Frösön. Det är ett boende för tidigare missbrukare och kriminella som ska få hjälp att slussas ut i samhället.

Annons

Varje år friges cirka 5000 personer från svenska fängelser.

Många av dem kommer ut i ett samhälle som inte har plats för dem på arbetsmarknaden och de tidigare internerna har svårt att få egen bostad. Dessutom har många ett tungt missbruk i botten som gör problemen ännu större.

För att hjälpa dessa människor in i samhället finns det i dag ett antal så kallade halvvägshus i landet, dock inte här i länet. Men nu ska det bli ändring på det. Till sommaren kommer det första att öppna på Frösön, en bit från Lövstabadet.

– Vi kommer så småningom gå hand i hand med det nya fängelset, säger projektledaren Reijo Andersson.

När halvvägshuset öppnar nu i sommar kommer det att ha åtta platser, samtliga för män. I huset ska det finnas personal dygnet runt och de boende ska själva få stå för matlagning och städning.

– För varje boende kommer en rehabiliteringsplan att göras och nästan tre miljoner till verksamheten har vi fått av EU, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen.

– Dessutom kommer kriminalvården att stå för en viss del av kostnaderna när man skickar en frigiven till oss.

När vi märker att det här projektet flyter på finns tankarna på att öppna ett liknande hus för kvinnor. En i vår grupp, Birgit Andersson är just nu i Göteborg för att se och lära.

Reijo Andersson säger att boendet får ses som ett vägskäl där de före detta internerna själv ska välja vilken väg de ska ta i framtiden.

– När de är här så får de lära sig att ta eget ansvar, säger han.

Alla de fem som nu jobbar med projektet har själv en bakgrund med missbruk och kriminalvård i bagaget. Men alla har tagit sig ur det med diverse hjälp.

Det fina gamla huset på Frösön, som ägs av köpmannen Bert Sjödin, har nyligen blivit helt nyrenoverat.

Huset har tidigare varit ett boende för funktionshindrade.

På frågan om vad grannarna kommer att tycka om att få ett gäng före detta kriminella och missbrukare som närboende, säger Reijo Andersson att det visserligen inte finns så många grannar i närheten, men de som finns ska man bjuda in för att de ska få information om verksamheten i huset.

– Vi vet att det är en känslig fråga och det har varit heta debatter på andra orter där halvvägsboende har kommit till. Men det brukar lugna ner sig efter ett tag.

Mer läsning

Annons