Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Uitto positiv till satsningarna

– Medicin direkts satsning är jättespännande. Börje Olsson har gjort ett jättejobb och han vill skapa rättvisa i vården.

Annons

Det säger landstingsrådet Robert Uitto trots att han brukar uttala sig väldigt skarp mot fria etableringar inom sjukvården.

– Jag har en grunduppfattning att den starka privatiseringsivern, som regeringen förespråkar i sjukvården, den kommer att skapa ett vi- och domsystem, både mellan personer som söker vård men också mellan delar av landet.

– Börjes arbete och de spännande etableringarna som han gör, där han också jobbar med oss och vintersportcentrum det är otroligt bra. Det är ett gott exempel som jag gillar.

Medicin direkt vill nu ta över enklare operationer så att landstinget får tid över till annat?

– Jag har skrivit ortopediavtalet med dem och jag har varit jättetydlig och sagt att han måste sitta ner med våra chefer och hitta lösningar. Jag tror på idén den är jättebra. Nu får vi se vart träffen med Karin leder, men jag är positiv till detta.

Nu hoppas de att de uppfyller kraven på att öppna en hälsocentral också när den fria etableringsrätten träder i kraft?

– Där gör vi som alla andra landsting, jobbar vidare på ett underlag till vilka krav vi ställer på våra och privata utförare. Till dem som uppfyller kriterierna har vi inget val, vi måste säga att det är okej. Jag tror inte Börje behöver vara orolig, de har en gedigen vilja att göra något bra.

Men Robert är ändå negativ till fri etableringsrätt, han menar att den liknar friskolediskussionen, den borgerliga regeringen vill helt enkelt ge de privata näringsidkarna bättre förutsättningar.

– Den har ingen grund i bättre vård, de privata som vill starta och tjäna pengar ska kunna göra det och då är det bara för landstinget att betala även om vi inte behöver en till hälsocentral och kanske tvingas lägga ner en av våra egna.

Mer läsning

Annons