Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsintresse för stängning av bank i Gäddede

/
  • Riksdagsman Ola Sundell (M) vill att Swedbank ändrar sitt beslut att stänga bankkontoret i Gäddede. Anledningen är att många kunder kommer att få extremt långt till närmaste bank. Foto: Henrik Flygare

Riksdagsledamot Ola Sundell (M) vill att Swedbank ändrar sitt beslut att stänga bankkontoret i Gäddede. Men regionchef Christer Thylin backar inte. Kontoret ska läggas ner.

Annons

Ola Sundell berättar att han fått många samtal från uppretade länsbor efter att Swedbank beslutat att stänga flera bankkontor i den Jämtländska glesbygden. Med anledning av detta träffade han i torsdags bankens regionchef för att få veta bakgrunden till nedläggningsbesluten.

Efter mötet säger Ola Sundell att han har förståelse för Swedbanks agerande, men han tycker ändå att bankjätten skulle ha kunnat kämpa hårdare för att behålla kontoret i Gäddede.

– Det är väldigt speciella villkor för de som bor i Gäddede och trakterna uppöver. En del har 20 mil enkel väg till Strömsund. Det blir en heldag bara för att göra sina bankärenden, säger han.

Regionchef Christer Thylin svarar att Swedbank inte kommer att ändra beslutet att stänga bankkontoret i Gäddede. Han vill inte avslöja om kontoret går med vinst eller förlust men hävdar att anledningen till beslutet är en annan än det ekonomiska underlaget.

– Skälet till varför vi gör det här är att vi måste säkerställa kompetensen framöver.

Christer Thylin berättar att personalens kompetens visserligen har varit hög hittills men att det inte handlar om hur det är i dag utan om hur det eventuellt kan bli framöver.

– Visst hade vi kunnat vänta med det här beslutet men nu har vi valt att samla våra resurser till Strömsund.

Ola Sundell anser att en stor koncern som Swedbank borde kunna ställa upp och ha kvar kontoret i Gäddede, om inte för lönsamheten så för den goodwill det skulle ge.

– De har ju kunder där uppe. Ska de bara lämna dem i sticket, frågar han sig.

Bankchefen Christer Thylin säger att det inte alls handlar om att lämna några kunder i sticket utan att de flesta kommer att få det bättre.

– Möjligheten att sätta in och ta ut pengar kommer att öka, säger han och berättar att banken har avtal med två samarbetspartners i Gäddede.

Rådgivningsbiten blir förstås lite knivigare. Men Christer Thylin säger att det mesta går att lösa per telefon och att banktjänstemännen från Strömsund kan åka upp om en företagare vill tala öga mot öga med sin bank.

Förutom i Gäddede har Swedbank fattat beslut om att stänga bankkontoren i Myrviken, Hallen, Stugun och Hammerdal.

Mer läsning

Annons