Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorerna hittade brister hos utförarstyrelsen

Ett av Östersunds kommuns viktigaste beslutsorgan fungerar inte som det ska. Revisorerna har granskat kommunens utförarstyrelse och hittat betydande brister.

Annons

Utförarstyrelsen bestämmer över en rad olika områden i kommunen. Bland annat förvaltar styrelsen det mesta av kommunens mark och byggnader. Utförarstyrelsen spelar också en viktig roll i de investeringar som görs i Östersunds kommun. Kommunens serviceför- valtning med cirka 440 anställda och tekniska förvaltningen med cirka 260 anställda lyder båda under utförarstyrelsen.

Men när kommunens revisorer låtit granska hur utförarstyrelsen fungerar så har det kommit fram att det finns betydande brister. I revisionsrapporten står bland annat:

Det revisorerna kritiserar mest är att utförarstyrelsens uppdrag spretar och att det inte är tydligt vad den ska göra och inte göra. Dess ordförande hävdar att utförarstyrelsen många gånger styrs av beslut som fattas i andra nämnder och styrelser inom kommunen. Ärendena inom utförarstyrelsen blir därför mer praktiska än politiska.

Till exempel så har det hänt att service- och tekniska förvaltningen har utfört arbete som inte beställts. Revisorerna säger att det är viktigt att otydligheten i ansvarsfrågan rättas till, annars finns risker för överproduktion, felproduktion eller dubbelarbete.

Mer läsning

Annons