Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatiker tvingas betala för hjälpmedel

Reumatikerna i länet är oroliga och irriterade över att de små hjälpmedlen håller på att försvinna från hjälpmedelscentralen.

Annons

Argumenten är att många produkter finns att köpa i handeln.

– Det hjälper inte de personer som av sjukdom eller skada har ett behov av dessa hjälpmedel, skriver Jämtlands läns reumatikerdistrikt till landstinget.

– Det handlar inte om ett hjälpmedel utan en hel mängd, ofta upp till ett tjugotal, som behövs för att klara sin dagliga livsföring.

– Det sorgliga i det hela är att det successivt redan har plockats bort små hjälpmedel som vår grupp så väl behöver, säger Lars Oscarsson på Reumatikerdistriktet i Östersund.

– Vi hänvisas till att det finns att köpa hjälpmedel på nätet men ingen tittar på totalkostnaden. Många använder väldigt många hjälpmedel, ta bara en rätt vinklad osthyvel som är väsentligt mycket dyrare att köpa än en vanlig osthyvel.

Fram till nu har hjälpmedlen varit gratis via arbetsterapeuten i hemkommunen. Tar vi osthyveln exempelvis som kostnad en 50-lapp, handlar det om en kostnad på 200-300 kronor för en reumatiker.

Lars Oscarsson menar att det är mycket pengar för människor som bara har sin sjukersättning att leva av.

– Det är ingen rik grupp landstinget ger sig på, säger han. Många hoppas nu på att få ett hjälpmedel av någon släkting i julklapp.

Frågan om en ny hjälpmedelsförsörjning håller som bäst på att utredas och det är tendensen i förslaget som får Reumatikerdistriktet att reagera.

Där sägs att dessa små hjälpmedel ska fasas ut allt mer.

Lars Oscarsson minns förra striden som distriktet hade om högkostnadsskydd för ortopediska skor där de förlorade kampen.

– Den kostnaden slår väldigt hårt nu då egenavgiften ligger på tusen kronor för ett par skor. För dem som bara har sjukersättning innebär det väldigt mycket pengar.

För att nå upp till en ”normal” levnadsstandard kommer den enskilde att få betala ansenliga summor för hjälpmedlen därför kräver reumatikerdistriktet att småhjälpmedlen fredas.

Mer läsning

Annons