Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor: Kvinnligt tjafs behövs inte på vår skola

/
  • ”Det är småföretagen som ska bygga landets framtid”, konstaterar Erika Hermansson.
  • ”Vårt mål har varit att skapa ett intresse för entreprenörskap i skolorna”, säger Susanne Wallner och Monica Bjelkestam. Foto: Henrik Flygare

Jämtlands åtta ambassadörer för kvinnors företagande som tillsattes av näringsminister Maud Olofsson förra året har gjort ett bra jobb. Ändå har de inte fått komma till alla skolor.

– Av en rektor fick vi beskedet ”sådant kvinnotjafs behöver vi inte”.

Annons

Projektet börjar nu lida mot sitt slut och ambassadörerna i Jämtland vill förmedla sina reflektioner.

– Vi ville överlämna en rapport till skolminister Jan Björklund, men nu har vi fått veta att han inte kan träffa oss. Detta trots att vi har fått ett halvt löfte, säger en besviken koordinator Monica Bjelkestam.

LT träffar henne tillsammans med ambassadörerna och kvinnliga företagarna Susanne Wallner och Erika Hermansson.

De har varit ute i skolor och föreläst för elever och studenter om kvinnligt företagande och försökt förmedla sin resa från tanke till förverkligande.

– Innan jag föreläste måste jag titta tillbaka på vad jag faktiskt har gjort och då inser man att det är massor. Jag har inte bara stått och masserat folk varje dag, säger Erika Hermansson.

– Kan jag sedan ge inspiration till ungdomarna känns det meningsfullt. Det handlar om att förverkliga sina drömmar och tjäna egna pengar.

De är klart besvikna över att de inte får träffa Jan Björklund men Monica Bjelkestam har skrivit tillbaka och sagt att om han ändrar sig kan de ställa upp och berätta om projektet även efter årsskiftet.

– Vi kan till och med ge honom en ny skolplan där entreprenörskap ingår på ett vettigt sätt, lovar hon.

Susanne Wallner menar att de ställt upp i detta projekt ideellt och att det trots allt har gått väldigt bra.

Ändå har inte Jämtland fått med någon representant som EU-ambassadör, detta trots att Jämtland i dag står på tredje plats på listan över utförda uppdrag.

– Den 15 december är projektet slut och då tror jag att Jämtland ligger etta i Sverige med 98 procent uppfyllda uppdrag, säger Monica Bjelkestam. Det måste Tillväxtverket veta.

Mer läsning

Annons