Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor Storsjöcup kartlagd – norrmännen spenderade mest

/
  • ”Det är komplext att räkna på hur mycket Storsjöcupen omsätter totalt”, säger Robert Pettersson vid turismforskningsinstitutet Etour. Men undersökningen han gjort pekar på att genomsnittsfamiljen spenderar 520 kronor per dag. Pengarna går först till boende, sedanw till shopping.Foto: Henrik Evertsson

Storsjöcupen slog rekord i år med 320 deltagande lag. Nu har cupen kartlagts och de 15000 besökarna sätter sprätt på 520 kronor var om dagen. Det går främst till boende – sen kommer shoppingen.

– Ett sånt här arrangemang är av enorm betydelse för staden, säger Sven-Bertil Bengtsson, ordförande i föreningen Storsjöcupen.

Annons

Det var 38:e sommaren Storsjöcupen arrangerades i somras och hela 320 lag deltog, vilket är rekord. Och att cupen är omtyckt talar bland annat det faktum att norska Verdal med 20-talet lag, årligen bokar in sig på precis hela Östersunds camping – hela cupveckan. Den veckan är i dagsläget inte ledig förrän år 2012.

Men för att veta vilken effekt det stora arrangemanget har för Östersund lät föreningen Storsjöcupen i somras göra en undersökning. Anders Gunnervall, student på Mittuniversitetet och Robert Pettersson vid turismforskningsinstitutet Etour genomförde den på samma sätt som vid andra stora sportevenemang som hållits i länet.

Ett antal besökare intervjuades, och hela 90 procent svarade. Därtill utfrågades även en stor del av alla företag i Östersund om cupens effekter. Och det visar sig bland annat att:

norrmännen står för 1/3 av besökarna, östersundare för nästan hälften och övriga Jämtland och Sverige utgör tillsammans 1/5.

besökarna är främst i åldern 13–17 år, samt i föräldraåldern 35–54 år.

boendet sker främst på camping, i Storsjöcupslogi eller på hotell/pensionat.

cupen får överlag höga betyg kring 4 av 5, av såväl spelare, ledare som anhöriga och besökare.

genomsnittsbesökaren spenderar 520 kronor per övernattande dag.

en norsk besökande familj spenderar i genomsnitt 7 150 kronor under cupen. En svensk familj spenderar 2 360 kronor.

– Då är inte anmälningsavgifter och reskostnader inräknade. Så man kan ju tänka sig att de tankar i stan innan de åker, säger Robert Pettersson.

En intressant aspekt med besökarna var att en fjärdel kom för att titta på cupen, utan att vara anhöriga eller på annat sätt inblandade i den.

– Den gruppen bestod främst av tonårstjejer som kommer för att spana på killar. Men det var också män i 40–50-årsåldern som är fotbollsintresserade och kommer för att titta på matcherna och morgondagens stjärnor, säger Robert Pettersson.

Den faktorn, i kombination med att majoriteten av besökarna tycker att ”det sociala” och ”att umgås” är något de värdesätter högst med Storsjöcupen bör bevisa att den cupen är den folkfest som arrangörerna vill åstadkomma. Och det är en folkfest, med cirka 15000 besökare som tillsammans utgör kring 50000 besök i Östersund, där de spenderar pengar.

– Utgifterna går i första hand till boende, men på andra plats kommer shopping, säger Robert Pettersson.

Mer läsning

Annons