Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabilitering – ett okänt begrepp för de flesta

Sedan den första juli i år gäller nya regler för sjukförsäkringen, men inte många känner till hur det nu fungerar.
Endast tio procent känner till den nya rehabiliteringskedjan.

Annons
En undersökning där 1000 privatpersoner och 200 företagare har intervjuats visar att 90 procent av svenskarna mellan 20 och 60 år inte vet hur den nya rehabiliteringskedjan påverkar möjligheten att få sjukpenning.
Ovissheten är lika stor i alla inkomstgrupper. Bland företagarna vet hela 75 procent inte vilka krav reglerna om rehabiliteringskedjan ställer på deras företag.
Den största förändringen i sjukförsäkringen är att rätten till sjukpenning begränsas till 364 dagar, men om man är mycket allvarligt sjuk finns en viss möjlighet att få flera sjukpenningdagar.
Dessutom införs en rehabiliteringskedja som innebär att arbetsförmågan prövas regelbundet under den sjukdomstiden. De första 90 dagarna har man rätt till sjukpenning om man inte klarar av ditt vanliga jobb. Från dag 91 till dag 180 så har man rätt till sjukpenning om man inte kan göra något arbete alls hos arbetsgivaren.
Från och med dag 181 kan man endast få sjukpenning om man inte klarar av något jobb på hela arbetsmarknaden.
Men om allt tyder på att man kommer att kunna gå tillbaka till ett jobb hos arbetsgivaren innan dag 366 så kan man ha rätt till sjukpenning fram tills dess.
Rehabiliteringskedjan gäller fullt ut bara för de som har en anställning. Om du är arbetslös eller egen företagare gäller andra bestämmelser.
Undersökningen genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar.
Annons