Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rea ska sätta fart på trög julhandel

/
  • Malin Högberg på Din sko i Östersund hoppas att reakampanjen ska få igång den hittills relativt lugna julhandeln. Foto: Ulrika Andersson

Flera handlare i Östersund har satsat på större rea-kampanjer innan julafton i stället för att avvakta till mellandagsrean. För en del har det varit ett sätt att få fart på konsumtionen.

Annons

På Din sko i Östersund är rean just nu i full gång. Julhandeln har inte riktigt tagit fart ännu och förhoppningen är att erbjudandena ska locka fler kunder.

– Vi har haft det väldigt lugnt i butiken hittills. Det har inte varit någon julrusch precis, berättar säljare Malin Högberg och tillägger att julhandeln normalt brukar vara betydligt intensivare så här års.

Den fråga som många ställer sig just nu är om julhandeln kommer att nå upp till nya rekordnivåer även i år?

Frågan är högaktuell men de prognoser som presenterats den senaste tiden ger inget tydligt svar. Handelns utredningsinstitut, HUI, gjorde för en dryg vecka sedan en förutsägelse om att detaljhandeln kommer att bli högre än någonsin tidigare.

HUI räknar med att decemberhandeln år 2008 ska omsätta inte mindre än 61 miljarder kronor.

Andra utredningar visar det motsatta. Synovate gör bedömningen att svenskarna kommer att handla betydligt mindre i år jämfört med i december förra året.

Oavsett hur det går med detaljhandeln under årets sista månad så står det klart att många har påverkats av den ekonomiska turbulens som diskuterats under hösten. En del av dem som LT träffat har sagt att de tänker handla mindre i år eftersom de upplever att tiderna är osäkra.

Men även handlarna har alltså tagit till åtgärder i förebyggande syfte. Precis som Din sko har ett flertal affärer i centrala Östersund satsat på omfattande reakampanjer för att locka kunder. En handlare säger att reorna har dragits igång efter en oro att människor inte ska konsumera så mycket som man hoppats.

Mer läsning

Annons