Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om norsk kvinnas död pågår i nio dagar

/
  • Efter att kvinnan obducerats väcktes misstankarna om att det var ett brott begånget och hennes sambo blev misstänkt. Hon hittades död på Östersunds camping den 14 april 2007.   Foto: Håkan Luthman

Den 14 april 2007 hittas en norsk kvinna död i en stuga på Östersunds camping. En dryg vecka senare häktades hennes sambo misstänkt för mord. Sedan dess har turerna varit många och de rättsliga vägarna krokiga men i morgon ställs den nu 48-årige norrmannen inför rätta misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Annons

Det har varit många turer i ärendet som under två år och elva månader valsat runt i Sveriges och Norges polismyndigheter, rättsväsende och på regeringsnivå. Men i morgon börjar rättegången som ska pågå i sammanlagt nio dagar.

I inledningsskedet betraktade polisen i Östersund kvinnans död som att den orsakats av sjukdom. Men vid obduktionen hittade rättsläkaren tecken på att kvinnan utsatts för våld innan hon dog. Brottsmisstankar mot kvinnans sambo väcktes.

Den misstänkte norrmannen satt häktad runt ett års tid. Efter frisläppande tog det ytterligare sju månader innan åtalet mot honom väcktes.

En stor del av anledningen till att allt dragit ut på tiden är att det inte är möjligt att ställas inför rätta för ett brott, i det här fallet mord, när han utlämnats för en lindrigare brott, det vill säga grov misshandel och vållande till annans död. Norge har inte heller velat lämna ut mannen till Sverige för mord.

Stig Andersson är åklagare. Han har ingen aning om hur mycket tid han lagt ned på fallet de år som gått.

Hur känner du nu när det är dags för rättegång?

– Jag börjar se ljuset i tunneln.

Är det ovanligt eller vanligt att det tar så här lång tid innan en rättegång blir av?

– Jag har inte varit med om det i något annat ärende, och ingen jag har pratat med har det heller.

Brukar det bli problem mellan länder när någon från ett land misstänks för brott i annat land

– Nej, det fungerar.

Varför har det blivit så här den här gången?

– Jag har ingen närmare förklaring till varför det blivit så här.

Anser du att systemet behöver förändras för sådana här fall där någon begår ett misstänkt brott på svensk mark men hinner återvända till Norge?

– Inte på grund av ett enstaka fall. Men man håller ändå på med en bearbetning av reglerna så att man ska få ett nordiskt system som ser mer ut som det europeiska. Man håller på att jobba på något som ska bli en nordisk arresteringsorder. Det skulle innebära att man lämnar ut en person utan att ifrågasätta och man har ett större förtroende för respektive lands rättskipning.

Hade bevisläget sett bättre ut om Jämtlandspolisen i ett inledningsskede betraktade händelsen på campingen som ett brott?

– Då hade det inte blivit något utlämningsförfarande. Då hade han fått finna sig i det rättsystem som finns i Sverige. Det är mycket speciellt om ett land ska lämna ut sina egna medborgare.

Skulle du säga att polisen klantat sig eftersom kvinnans död först betraktades som sjukdom och att mannen kunde resa hem till Norge?

– Nej det kan jag inte säga. Det är inte ovanligt att det förekommer blod vid dödsfall som polisen träffar på, men det behöver inte innebära att det begåtts ett brott. Jag har haft ett antal ärenden genom åren som man först trott varit brott men sedan efter en eller två dagar fått skriva av.

Kommer den misstänkte dyka upp till rättegången på tisdag?

– Det utgår jag ifrån, det är inget som säger att han inte skulle göra det, säger Stig Andersson.

Mer läsning

Annons