Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ralph Rentzsch fick skadestånd för förtal

/

Tingsrätten dömer Östersundsposten för förtal av Ralph Rentzsch. Tidningen ska betala skadestånd till Rentzsch och ska ersätta Rentzsch för hans rättegångskostnader.

Annons

I en tingsrättsdom från Östersunds tingsrätt på tisdagen, döms Östersundsposten för förtal mot mediemannen Ralf Rentzsch.

Domen innebär att Ralph Rentzsch ska få 40 000 kronor i skadestånd av Östersundsposten. Detta efter att ÖP 2007 publicerat artiklar om ett misstänkt bedrägeri mot länsstyrelsen.

Ralph Rentzsch pekades ut som en av dem som medverkat i bedrägeriet. Enligt artiklarna var Rentzsch medskyldig till att ha lurat länsstyrelsen på stora pengar med hjälp av luftfakturor.

För några veckor sedan prövade en tryckfrihetsjury målet, juryn kom fram till att ÖP gjort sig skyldig till förtal på två ställen i artiklarna. Efter juryns utlåtande gick ärendet vidare till tingsrätten, där juryn hade att avgöra ärendet. En av juristerna hade anfört en skiljaktig mening vilket innebär att en oenig tingsrätt.

Tingsrätten slår fast att nyheten om att offentliga bidragssystem kan ha utnyttjats på ett oriktigt sätt hade ett allmänintresse, men däremot anser inte tingsrätten att det fanns något skäl att namnge Ralph Rentzsch.

Det handlar om en rubrik på första sidan och en löpsedel. Där nämndes aldrig Rentzsch vid namn men han kunde kopplas ihop med ärendet genom att hans namn nämndes i artiklarna. Namngivningen bedöms av tingsrätten som tryckfrihetsbrott genom förtal.

Förutom 40 000 kronor i skadestånd ska Östersundsposten också stå för Ralph Rentzsch rättegångskostnader som uppgår till 162 000 kronor.

 

Annons