Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provtagning slutade i kraftig blödning

Östersunds sjukhus har anmälts till Socialstyrelsen för att ha orsakat en kraftig blödning hos en man i samband med en provtagning.

Annons
En man i 80-årsåldern var på besök vid Östersunds sjukhus för att få behandling för besvär med hosta och för att genomgå en röntgenundersökning. Patienten hade tidigare behandlats för cancer och vid undersökningen upptäcktes nya tumörer.

Läkarna beslutar att göra en titthålsoperation för att ta ett prov från en tumör.
I samband med ingreppet råkar det gå hål på ett blodkärl i tumören och en kraftig blödning uppstår. Blödningen stillas, men dagen efter händelsen får patienten en blodpropp i ena lungan. Den propplösande medicinen som mannen får löser samtidigt upp det koagulerade blodet i tumören och blödningen börjar om trots flera försöka att få stopp på den.

Efter problemen får mannen åka till Thoraxkliniken i Umeå och även där får han en blödning. Till sist stoppas blödningarna genom en operation.
Ansvariga på Östersunds sjukhus har lämnat in en så kallad Lex Maria-anmälan för att Socialstyrelsen ska gå igenom händelsen och se om någon gjort något fel.
Annons