Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prova en arbetslös gratis

/
  • ”Jag har världens roligaste jobb”, säger Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef med områdesansvar Östersund. Foto: Ulrika Andersson

Varslen står som spön i backen, konjunkturen ser inte särskilt ljus ut. Ändå är det 132 personer i länet som fått ett nytt jobb den senaste veckan.

Annons

Det är den bilden som Christina Storm Wiklander, ny chef för arbetsförmedlingen med områdesansvar Östersund, vill förmedla.

– Det betyder att 7 000 faktiskt får ett nytt jobb under året, säger hon. I landet handlar det om en hel miljon.

Hon pratar lyriskt om den nya åtgärden som håller på att sättas i sjön ”praktisk kompetensutveckling” kallar arbetsförmedlingen den.

Lite vårdslöst handlar det om att arbetsgivarna kan ”prova en arbetslös” under tre månader med möjlighet till förlängning, för att se om de passar varandra. Det är gratis för arbetsgivaren.

Dessutom har ”starta eget-bidraget” kommit tillbaka.

– Det gör att arbetssökande kan tänka kreativt och komma till oss med egna idéer. Jag tror nämligen på människans egen drivkraft, slår Christina Storm Wiklander fast.

Hon har varit chef sedan årsskiftet, jobbet fick hon under sin föräldraledighet. För drygt 1,5 år sedan kom nämligen tvillingarna Axel och Vendela till världen.

Hon är gift med Lennart som är egen företagare.

– Jag är 38 år, född i Karlskoga i Värmland, jag har bott utomlands i åtta år, varit reseledare, pluggat journalistik i USA, pluggat turkiska i Turkiet där min mamma kommer ifrån, frilansat på Karlskoga tidning, jobbat på arbetsförmedlingen i Stockholm och varit biträdande länsarbetsdirektör i Norrbotten, rabblar hon och skrattar gott när jag frågar om hon får användning av sin erfarenhet som reseledare i det nya jobbet.

Att hon tror på de nya arbetsmarknadsåtgärderna råder ingen tvekan om, men hon har redan bett ansvarig minister om att åtgärden ”prova en arbetslös” ska gälla även för ungdomar under 25 år, vilket det inte gör i dag.

– Många funderar på om de vågar anställa och här är världens chans, inte minst för de små företagen, säger hon. Nu börjar vi med marknadsföringen.

– Jag tror att regeringen kommer att fundera på att sänka åldersgränsen inför vårpropositionen.

Coachningen har nyligen kommit igång så där finns inte så mycket att berätta, det behövs en inkörningstid för dem också.

– Men jag tror att dessa coachar kan avlasta arbetsförmedlarna eftersom de måste jobba ännu hårdare nu för att få folk i arbete.

Den stora utmaningen är just att hitta arbetsgivarna som vill, vågar och kan anställa.

– Men ungdomarna har världens chans nu att börja plugga målmedvetet för att få sitt drömjobb.

Christina Storm Wiklander tror att det blir en arbetskraftsbrist i landet inom bara 4–5 år och då gäller det att stå rustade. Hon pekar även på vikten av att ta emot de invandrare som kommer för att klara detta.

Nu hoppas hon att konjunkturen vänder uppåt igen, för det värsta som skulle kunna hända är att denna lågkonjunktur blir så långvarig att folk tappar sugen.

– Alla vill bli behövda.

Bara så ni vet, under januari–februari varslades 356 personer i länet om uppsägning. Och 4 600 personer står utan ett riktigt jobb.

Annons