Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna gav effekt – några lampor ska tändas

Östersunds kommun ändrar sitt beslut om släckt gatu-belysning.
– Man måste ta till sig reaktioner från samhällsmedborgarna, säger Göte Murén, s, ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Annons

Kommunens beslut att införa ett sommaruppehåll för gatubelysning från och med 1 maj har retat många medborgare. Den storm av protester som kommit från befolkningen har lett till att beslutet delvis ändras. Kommunen kommer att tända gatubelysningen två helger under maj månad.

Det innebär att det planerade sommaruppehållet med släckt gatubelysning avbryts nätterna till lördag och söndag den 9–10 maj samt 16–17 maj.

– Jag har gjort bedömningen att vi bör ha tänt de här helgerna. Det har inte hunnit bli riktigt ljust den här årstiden och då ska folk inte behöva känna sig otrygga, säger Göte Murén som i egenskap av miljö- och samhällsnämndens ordförande ensam fattat beslutet.

Han vill inte påstå att släckningen var ogenomtänkt men medger att de reaktioner som kommit från kommunmedborgarna har påverkat gårdagens akuta beslut.

– Jag vill inte påstå att beslutet var förhastat men jag kände att det var klokt att ta tillbaka och ha tänt på de här helgerna, säger Göte Murén och fortsätter.

– Den här trygghetskänslan hos människor får man inte underskatta.

I och med det nya beslutet missar kommunen en planerad besparing på 40 000 kronor i minskad elanvändning.

– De här tusenlapparna får vi hitta någon annanstans, säger Göte Murén.

Kommunens beslut att spara in på gatubelysning innebär också stora förändringar till hösten. Alla gatulampor ska vara släckta nattetid vardagar utom i centrala Östersund. Om det blir protester även då återstår att se men beslutet ligger fast än så länge.

– Vi måste ju pröva först och sedan får vi utvärdera, säger Göte Murén.

Mer läsning

Annons