Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia får nej till egen särskola

Prolympia får inte starta en särskola i Östersund. Skolinspektionen anser att företagets ansökan har för stora brister. Bland annat när det gäller arbete med värdegrund och diskriminering.

Annons

Skolföretaget Ulno AB driver skolan Prolympia på en rad orter i landet. I Östersund har företaget en grundskola med klasserna 6 till 9.

Prolympia har även fått klartecken från Skolinspektionen att starta en så kallad F-5-verksamhet, alltså förskoleklass och klasserna 1 till 5, men Östersunds kommun har överklagat beslutet till kammarrätten.

Prolympia har även lämnat in en ansöka om att få starta en fristående särskola för klasserna 6–9 i Östersund. Men där har Skolinspektionen satt stopp. I veckan beslutade inspektionen att avslå ansökan, bland annat med argumentet att den innehåller stora brister och oklarheter.

Skolinspektionen skriver bland annat att Prolympia inte har säkerställt att skolan kommer att kunna fungera på det sätt som skollagen kräver. Till exempel när det gäller kränkande behandling och diskriminering.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att det finns brister i de rutiner som skolan har för att kontakta vårdnadshavare till elever som kränker andra elever.

Myndigheten anser också att det finns brister i Prolympias tankar om arbetet med värdegrundsfrågor och elevdemokrati.

Skolinspektionen har upptäckt ett flertal brister i Prolympias ansökan och gett skolan flera möjligheter att komplettera sin ansökan. Men trots det har Prolympia inte kunnat ge acceptabla svar enligt Skolinspektionen.

Till exempel har skolan inte redovisat hur många lärare man ska ha i verksamheten.

Skolinspektionen har heller inte fått någon ekonomisk budget från Prolympia där skolan visar att undervisningen kan bedrivas som en varaktig och stabil verksamhet.

Mer läsning

Annons