Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat minisjukhus växer på Campusområdet

/
  • Blir Medicin direkt godkända för att öppna en hälsocentral har de option att bygga nytt på det här utrymmet på 100 kvadratmeter.Börje Olsson visar stolt runt i operationssalarna och nybygget där de satsat 19 miljoner kronor. Här kommer man inte in utan skyddsmössa.
  • Distriktssköterskan Gunilla Magnusson vaccinerar Fredrik Brandt, men det är inte mot svininfluensan, om någon skulle tro det.
  • Här kan operationsläkarna  spela sin egen operationsmusik,  väl så viktigt som övrig  utrustning har det visat sig.
  • En modern operationssal men den senaste utrustningen finns det förstås på detta lilla privata sjukhus i Östersund. Frågan är om landstinget kan tänka sig köpa mer av Medicin direkts tjänster.Foto: Håkan Luthman

Ett litet dagkirurgiskt sjukhus står nästan klart i Medicin direkts regi i Östersund. Samtidigt förbereder de sig för att stå klara när startskottet för den fria etableringsrätten smäller av.

Annons

– Vi hoppas bli godkända av landstinget så vi får öppna en hälsocentral, säger Börje Olsson vd för Medicin direkt. Vi har option att bygga ut 800 kvadratmeter om vi blir ackrediterade.

Något som han förstås tror att de blir med den kompetens som företaget redan har knutit till sig.

Det handlar om allmänläkare, ortopeder, barnläkare, urologer, psykologer, sjukgymnaster och distriktssköterskor för att nämna några.

– Vi har inte värvat personal från sjukhuset, slår Börje Olsson fast. Vi har bland annat anställt Mikael Östin på operationsavdelningen och han kommer närmast från Södersjukhuset.

Det är flera läkare på gång, läkare som tycker satsningen är spännande. För helt klart är detta ett annat sätt att arbeta. Om inte annat så är beslutsvägarna mycket kortare än inom landstingets verksamhet.

Börje Olsson visar runt i de nya lokalerna, före detta stallarna på Campusområdet i Östersund. Det är ljust, fräscht och här finns den modernaste utrustningen som går att få.

Totalt har de investerat 19 miljoner, varav 13,5 i själva byggnaden.

– Vi har till och med sett till att läkarna kan ta med egen operationsmusik ien iPod. Något som tydligen är väldigt viktigt, säger Börje Olsson och visar upp musikanläggningen i den operationssal som är färdigställd.

Det finns ytterligare en operationssal som ska förses med genomlysning, det vill säga det ska sättas bly i väggarna, för att alla ska klara röntgenstrålarna.

– Landstinget behöver en operationssal till, men att bygga den från grunden kostar fem miljoner. Här kan de få hyra en lokal eller låta fler patienter göra mindre operationer hos oss.

Nu har socialdemokraterna sagt att de ska riva upp beslutet om fri etableringsrätt om de vinner valet 2010. Vågar ni satsa så hårt ändå?

–Jag kan inte drömma om att de river upp avtalet. Så mycket känner jag Robert Uitto. Eftersom vi sparar pengar åt landstinget kan det inte bara ske!  Här sker endast planerade operationer, det blir inga avbrott för akuta patienter. Här ställs inga operationer in.

– Landstinget kan tjäna flera miljoner om året bara på att slippa skicka patienter till Stockholm, vi har lägre priser och det kostar inga dyrbara resor.

Medicin direkt för även en dialog med Västernorrlands läns landsting. Men mest intresserade är kanske försäkringsbolagen som skickar många patienter till Stockholm i dag.

Vid invigningen den 21 augusti så kommer försäkringsbolagen att vara speciellt inbjudna med specialpris från Bromma.

Totalt kan sju patienter per dag opereras hos Medicin direkt om man ser till artroskopi, alltså titthålskirurgi i leder, händer och fötter. Om de opererar korsband klarar de tre patienter per dag.

Annons