Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på etanol chockhöjt

Etanolpriset chock-höjdes i måndags. Nu kostar en liter 9 kronor och 59 öre vilket gör det dyrare att tanka etanol än bensin.

Annons
Anledningen till höjningen är dels den höga dollarkursen men också att det på vintern blandas mer bensin i etanolen för att utsläppen vid kallstarter ska minska.
I stället för 15 procent bensin som under de varmare månaderna blandar man nu i 25 procent bensin i etanolen. Av de 90 öre som etanolen höjdes med i måndags, tillskrivs 53 öre bensinskatten.
Etanolen är däremot skattefri. Resten ska alltså bero på de höjda inköpspriserna som den höga dollarkursen för med sig. I vår när andelen bensin åter blir 15 procent så beräknas priset sjunka med 53 öre igen.
Allt detta gör det betydligt dyrare att köra på etanolbränsle än i dag. Om man räknar med att en bil som körs på etanol i genomsnitt drar 35 procent mer än när den körs på bensin, går det jämt upp vid ungefär 12:95 kronor litern.
I dag kostar en liter 95 oktanig bensin 11 kronor och 19 öre. Alltså gör prishöjningen att den som endast ser till priset tjänar på att välja bensin.
– Jag håller med om att det blir en kraftig höjning av priset när vi inför vinteretanolen. Prishöjningen är negativ för etanolen. Det är tråkigt, men så är verkligheten. Och man ska komma ihåg att etanol alltid är miljövänligare än bensin, säger Niclas Lundberg, drivmedelsansvarig på Statoil, till Allt om motor.se.
Annons