Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på bostadsrätter ökade kraftigt förra året

Priserna på bostadsrätter i Jämtlands län har gått upp kraftigt år 2009. Under tolv månader har priserna stigit med 19 procent i länet och inte mindre än 23 procent i Åre kommun.

Annons

En sammanställning som gjorts av sajten Mäklarstatistik.se visar att det under perioden december 2008 till november 2009 såldes 644 bostadsrätter i Jämtlands län. Mäklarstatistik.se täcker ungefär 70 procent av alla försäljningar som sker via mäklare.

Statistiken visar att det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i Jämtlands län har gått upp stadigt under perioden. Den som velat köpa en bostadsrätt i länet under hösten har i genomsnitt fått betala 826 000 kronor. De flesta bostadsrätterna har sålts i kommunerna Östersund och Åre. Den senare är förstås den kommun i länet där priserna är högst. I Åre har en genomsnittlig bostadsrättslägenhet kostat drygt 1,5 miljoner kronor under hösten 2009.

Priset per kvadratmeter kan ge en antydan om hur stor skillnaden är mellan de båda kommunerna. Medelvärdet per kvadratmeter för sålda bostadsrätter var i Östersund 12 163 kronor under hösten. I Åre mer än det dubbla, där fick köparna punga ut med inte mindre än 24 919 kronor för varje kvadratmeter i en genomsnittlig bostadsrättslägenhet.

Inom de sex andra kommunerna i länet har det sålts för få bostadsrätter för att det ska gå att göra någon tillförlitlig kommunstatistik men försäljningarna ingår i statistiken för hela länet.

När det gäller sålda villor i Jämtlands län så är förhållandet det motsatta jämfört med bostadsrätterna. Mäklarstatistik.se visar att priset på sålda villor i länet under perioden december 2008 till november 2009 har gått ner jämfört med mätperioden innan. Nedgången är minus 2 procent. Om man bara tittar på Östersunds kommun så har priserna för villor däremot gått upp med 12 procent under perioden.

Mäklarstatistik.se baseras på de försäljningar som förmedlas via Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundets övriga medlemmar i landet.

Mer läsning

Annons