Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik hos Ullfrotté leder alltid till jobb – även om det bara är för en kort tid

/
  • Agneta Svedberg har fått en visstidsanställning hos Ullfrotté tack vare att hon sökte och fick en praktikmånad där. Foto: Ulrika Andersson
  • Platschefen Linus Loveblad tycker företaget kommit på en bra idé som inte ger dem ett rykte att utnyttja systemet när arbetslösheten är så hög.

Får du en praktikplats hos Ullfrotté i Östersund under någon månad får du också en anställning under minst lika lång tid. Allt för att ingen ska tro att företaget utnyttjar systemet.

Annons

– Idén föddes nu när det är så många arbetslösa, säger platschefen Linus Loveblad. Det kändes som ett moraliskt dilemma att ta emot praktikanter eftersom det är en hårfin balans på att nyttja eller utnyttja.

Då bestämde de sig för att de som blev erbjudna praktik också skulle få en anställning motsvarande tid.

I dag är det brist på praktikplatser för de arbetslösa, därför har det blivit lite av en företagarnas marknad. Ullfrotté ville inte få ryktet om sig att utnyttja systemet på något sätt.

– De flesta praktikanterna har varit spontansökande, säger Linus Loveblad vidare. De får en praktikplats under två månader och en anställning på lika lång tid. Det ger en möjlighet att visa framfötterna.

Han menar att det alltid behövs vikarier och att det tar ungefär ett halvår innan en nyanställd blir lönsam.

– Om de redan varit här och arbetat i fyra månader blir det en investering för oss som företag, vi behöver bara kosta på ytterligare två månader om vi behöver anställa.

Ullfrotté tar emot långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna som behöver praktik, men de har även en Mica-grupp som arbetar där.

– I dag har vi 3–4 lönebidragsanställda som har en enorm vilja att arbeta. Vi måste stoppa dem i bland då de arbetar alldeles för mycket.

– Det är ett jättehårt arbetsklimat här ute i dag, mitt hjärta blöder för dessa personer som inte mår så bra. Nu kommer nya, strängare regler efter årsskiftet.

– Vi driver ett företag och det ska finnas möjlighet till vinst för alla.

Under 2009 har företaget växt med 10–15 personer, många av dem kommer från praktikplatser och omsättningen har ökat med runt tio miljoner.

Företaget vill växa mer, nu beror det på vad som händer under 2010. De börjar bli ganska trångbodda också.

Agneta Svedberg är en av praktikanterna som fått en visstidsanställning hos företaget.

– Jag hade varit arbetslös i ett år efter att ha varit mammaledig och arbetat som personlig assistent under 2,5 år, säger hon. Jag arbetade hos Ullfrotté för 15 år sedan och sökte en praktikplats här.

Hon fick praktik under fyra veckor sedan en anställning på tre månader. I går fick hon veta att företaget erbjuder henne fortsatt anställning, men hon har inte fått veta för hur länge.

– Det här systemet är bra både för arbetsgivaren och oss, tror hon. Jag visste bara att jag inte ville tillbaka och arbeta inom vården.

Det här sättet att arbeta med praktikanter fick stort genomslag när landstinget och Svenskt näringsliv höll framtidskonferens på Jamtli häromdagen.

Där lovade företagen att ta initiativ till att det blir fler praktikplatser.

– Jag tänker ta med mig Ullfrottés sätt att arbeta med praktikanterna till Svenskt näringsliv centralt. De frågar alltid efter nya idéer som inte kostar så mycket, säger regionchef för Svenskt näringsliv, Lisbeth Godin Jonasson. Detta är en mycket bra idé.

Mer läsning

Annons