Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna i kyrkovalet har en sak gemensamt: Gå och rösta

/
  • Anton Waara, SSU tror på Gud och Linnéa Svensson, CUF tror inte på Gud, de har dessutom olika syn på om politik och religion hör ihop.   Foto: Håkan Luthman

CUF vill inte att man ska blanda ihop politik och religion, medan SSU tycker det är viktigt med inflytande. Men båda har som grundinställning att har man rösträtt ska man använda den.

Annons

– Visst är det roligt att Centerpartister vill engagera sig i kyrkan, men vi behöver inte blanda in ett helt parti, säger Linnéa Svensson.

– Kyrkan är viktig då är det viktigt med val för att ge folk ett inflytande, säger Anton Waara.

Söndagen den 20 september är det alltså kyrkoval, ett val som inte brukar locka särskilt många deltagande.

Det visar sig också att det finns en politisk skillnad, i betydelsen av detta val, om man lyssnar till Anton Waara och Linnéa Svensson.

Anton Waara kandiderar dessutom till en post i kyrkofullmäktige i Östersunds församling.

– Det skulle vara trist om inte Sveriges största parti ställde upp i kyrkovalet, säger han. Vi måste garantera en folkstyrelse.

Linnéa Svensson tror att den grundideologi man har märks i de uppdrag man får, även i kyrkan.

– Men jag tycker att de Centerpartister som vill engagera sig i kyrkoarbetet kan göra det, som Centerpartister i kyrkan eller något annat. Hela partiet behöver inte vara engagerad, säger hon.

Anton Waara tar tillfället i akt att påpeka striden om diakoniverksamheten i Gamla kyrkan i Östersund och menar att bland andra Centerpartiet gjort detta till en valfråga. Men han får inget stöd av Linnéa Svensson. Hon konstaterar bara att C vill att Gamla kyrkan ska vara öppen.

– Jag är inte särskilt engagerad inom kyrkan, säger hon. Men vi har medlemmar som är engagerade på sin fritid. Det är inget vi blandar oss i. Det finns andra religioner också som är representerade i vårt parti och jag tycker därför inte att vi ska blanda ihop politik och religion.

Varför ska vi gå och rösta?

– För att hålla borta otäcka, nya partier som ställer upp i årets val, säger Anton Waara. Eller för att plocka bort risken med elitstyre.

– Är man medlem ska man också utnyttja sin rösträtt, säger Linnéa Svensson.

Hur ofta går ni i kyrkan?

– Jag var aktiv i kyrkan när jag var yngre, men efter konfirmationen har jag knappt varit där, säger Linnéa Svensson.

– Jag representerar de vanliga medlemmarna som besöker kyrkan vid dop, bröllop och begravningar, säger Anton Waara.

Linnéa Svensson menar att en stor del av vår kultur och tradition finns i kyrkan, det är något som de vuxit upp med.

– Ser vi till själva byggnaderna, oavsett om vi är med i kyrkan eller inte, är det en angelägenhet för staten också att bevara dem. På de mindre orterna kan det vara kämpigt att hitta nya former för att hålla kyrkorna öppna, säger Anton Waara. Dessutom försvårar varje utträde ur kyrkan arbetet med att hålla dem välvårdade.

Centerns lista består mest av äldre kandidater men Linnéa Svensson säger att det inte går att pressa på de yngre för att de ska ställa upp.

Socialdemokraternas lista har en bra fördelning vad gäller ålder och kön.

– Vi har ett regeringsdugligt alternativ, som Anton Waara uttrycker det. Vi vill fortsätta ha en bred verksamhet och jag brinner extra för kyrkans sociala arbete.

– Gamla kyrkan blir en valfråga i Östersund, verksamheten har en lång historia och den berör folk, konstaterar Linnéa Svensson.

Mer läsning

Annons