Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polistabbe kostade tre personer körkortet

/
  • En vanlig vardag är 30 kilometer   i timmen högsta tillåtna hastighet utanför Norra skolan. Men lördag och andra dagar före helgdag är det 50 kilometer i timmen som gäller.Foto: Henrik flygare
  • – Jag funderade om de hade rätt men man litar ju på polisen och tror att de har rätt när de säger att man kört för fort, säger Daniel Hallström från Frösön som kört strax över 50 kilometer i timmen och därför – på ett felaktigt sätt – blivit av med sitt körkort.
  • Foto: Henrik Flygare

Polisen hade inte koll på vilken hastighet som gällde. Misstaget ledde till att tre personer felaktigt blev av med sina körkort och att ytterligare nio som kört lagligt fick fortkörningsböter.

Annons
I fredags hade polisen i Östersund satt upp en hastighetskontroll längs Samuel Permans gata. Kontrollen var placerad utanför Norra skolan där hastighetsbegränsningen en vanlig vardag är 30 kilometer i timmen.
På bara 45 minuter fastnade tolv personer för fortkörning. Tre av dem blev av med sina körkort.
Vad polisen inte tänkte på var att den kommande lördagen var alla helgons dag och en röd dag i almanackan. Det i sin tur gjorde fredagen till en så kallad dag före helgdag. Utanför Norra skolan gäller då samma hastighet som en vanlig lördag, alltså 50 kilometer i timmen.
Daniel Hallström från Frösön var en av de personer som kört strax över 50 kilometer i timmen och därför blivit av med sitt körkort.
- Jag funderade om de hade rätt men man litar ju på polisen och tror att de har rätt när de säger att man kört för fort.
Urban Dahlbäck jobbar på polisens trafikavdelning i Östersund. Han säger att tabben förmodligen gjordes för att det är så ovanligt att en fredag räknas som dag före helgdag.
- Det är ju inte så många dagar per år som är aktuella. Vi får ta på oss det här och nu när skadan är skedd så försöker vi åtgärda den på bästa sätt.
Men det var inte polisen själv som upptäckte tabben. En av de personer som förlorade sitt körkort började efter händelsen fundera om polisen gjort rätt. I går kontaktade han länsstyrelsens körkortsenhet och misstaget upptäcktes.
- Dag före helgdag räknas som en lördag och då är det 50 kilometer i timmen som gäller på just den här vägsträckan, berättar körkortshandläggare Britt-Inger Dannö som aldrig tidigare varit med om något liknande.
Frågan är om polisens misstag skulle ha upptäckts om inte en av de drabbade slagit larm.
- Det vi gör är att vi omhändertar körkortet. Sedan vidtar vi inte några fler åtgärder. Vilka efterkontroller som länsstyrelsen gör vet jag inte, säger Urban Dahlbäck.
Länsstyrelsen jobbade under gårdagen intensivt med att få tag på de personer som blivit av med sina körkort för att meddela misstaget och lämna tillbaka korten.
Annons