Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismannen döms för kvinnomisshandel men slipper fängelse

En polisman i Östersund döms för att under flera års tid ha misshandlat sin sambo. Den dömde slipper fängelse men kommer med största sannolikhet aldrig att kunna arbeta som polis igen.

Annons

För ett par veckor sedan hölls rättegången mot den polisman som suttit häktad för att han vid ett stort antal tillfällen har misshandlat sin sambo.

Under rättegången vittnade den misshandlade kvinnan om de tillfällen då hennes sambo brukat våld mot henne. Mannen själv berättade att han inte haft någon avsikt att skada sin sambo när han gjort henne illa. Han ansåg också att sambon inför tingsrätten överdrev det våld som han utsatt henne för.

Tingsrätten i Östersund har valt att tro på kvinnans berättelse och skriver i den dom som kom i går att hon rimligen inte har någon anledning att ljuga om misshandeln. Polismannen slipper fängelse men döms som skyldig till grov kvinnofridskränkning.

Men Östersunds tingsrätt var inte enig i fråga om straffet. En av de två nämndemännen ville att polismannen skulle få ett fängelsestraff med tanke på det grova och allvarliga brott som han gjort sig skyldig till.

Anledningen till att tingrätten inte dömer polismannen till fängelse är att han med mycket stor sannolikhet kommer att bli av med sitt arbete, vilket i sig är ett straff. Om ingen av parterna överklagar domen så kommer Personalansvarsnämnden inom Rikspolisstyrelsen att göra en bedömning om polismannen kan arbeta kvar.

– Kommer man upp på sådana nivåer som grov kvinnofridskränkning så är ju det tillräcklig grund för ett avskedande. Det är så allvarliga brott att det skadar allmänhetens förtroende för polisen, säger Lena Dimander på Personalansvarsnämnden.

Mannen döms i stället för fängelse till skyddstillsyn och 140 timmar samhällstjänst. Tingsrätten dömer också polismannen att betala 45 000 kronor i skadestånd till sin sambo vilket är något mindre än hon krävt. Den dömde polismannen ska också vårdas för de problem som han har med sina aggressioner.

Vice chefsåklagare Pär G Lindell är i stort sett nöjd med domen.

– Rent spontant har jag inte några synpunkter på domen. Jag är bara nöjd med att tingsrätten trott på kvinnans berättelse, säger han men vill ändå kontrollera med några kollegor om straffet är rimligt innan han tar ställning till om han vill överklaga.

Mer läsning

Annons