Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser uppmanas hålla låg profil

En femtedel av poliserna i Jämtland har egen profil på någon mötes-plats på internet. Polisförbundet rekommenderar nu sina med­­­-lemmar att se över vilken typ av inform-ation de lägger ut.

Annons

Polisförbundet har tagit fram sju rekommendationer kring vad poliser och polisstudenter bör tänka på innan de laddar upp texter och bilder på nätet:

– Syftet är att påtala riskerna med att berätta för mycket om sig själv och sitt yrke på internet samtidigt som Polisförbundet vill skapa en medvetenhet om de problem man kan möta som polis, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Förbundet har gjort en landsomfattande undersökning bland poliserna vid samtliga myndigheter.

Av Polisförbundets rapport framkommer att kriminella bland annat lägger ut bilder från ingripanden samt publicerar namn och adresser till poliser.

I Jämtland har en polis uppgett att denne känner till att någon lagt ut information om polisen ifråga på internet. Andelen poliser i länet som har egen profil på någon mötesplats på internet uppgår till 21 procent, varav 15 procent finns på Facebook. Det framgår i 4 procent av profilerna att personen är polis.

Det är bara polismyndigheten i Västerbotten och Kronobergs län, med 25 procent respektive 23 procent, som har högre andel poliser med egen profil på internet.

I Jämtland är det framförallt poliser i åldern 20-29 år som är med ute på nätet; 60 procent av de som uppgett att de har egen profil på någon mötesplats. Och det är betydligt fler kvinnor än män.

– Som polis är det extra viktigt att man funderar över vilken information man själv gör tillgänglig på Internet, enligt Jan Karlsen.

Rapporten från Polisförbundet visar att 2 av 3 unga poliser är med på Facebook. En stor del av dessa berättar att de är poliser, en del lägger också ut bilder av sig själva i uniform. Det framgår också att tre procent av poliskåren blivit uthängda av kriminella på internet.

Svarsfrekvensen på undersökningen är 74 procent i Jämtland.

Mer läsning

Annons