Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser tävlar om åtråvärt jobb

/
  • Ett av tävlingsmomenten var hundvård och polishunden Izor tyckte det var jättekul att bli kammad av Lars Olsson, som var en av de sju tävlande poliserna.
  • Utdelning av tjänstevapen. Här ska poliserna tävla i skytte under press. Anders Norén delar ut pistolen till Anders Tjärnefors.
  • Ett av tävlingsmomenten var hundvård och polishunden Izor tyckte det var jättekul att bli kammad av Lars Olsson, som var en av de sju tävlande poliserna.
  • Eftersök med hund efter försvunnen person klarade alla med glans. När offret hittades var det vård av en svårt nedkyld person som gällde. Här kommer Lars Olsson med hunden Izor.
  • Länshundbefälet Jörgen Modin var övningsledare under tävlingen.
  • Jean Jonsson och Hanna Wikberg var två av tre kvinnliga poliser som var med under tävlingsdagen där ett attraktivt jobb som hundförare ligger i potten.

Hundvård, skytte under press, eftersök i becksvarta skogen och vård av en svårt nedkyld person. Allt detta och mer därtill fick sju Östersundspoliser genomföra under en tävling där den mest lämpliga hundföraren ska utses.

Annons

I länet finns för närvarande fem poliser som jobbar som hundförare. Inom några år är det meningen att den styrkan ska fördubblas, mest beroende på att hundförarnas arbetsuppgifter med eftersök och andra uppdrag ökar hela tiden.

– Vi sliter hårt på både förare och hundar med den styrka vi har och därför ska den utökas, säger Jörgen Modin, som är länshundbefäl.

Redan nu i vinter ska den första nya tjänsten besättas och därför håller polisen just nu på att söka efter en lämplig polis till det nya jobbet.

– Det är sju stycken som har sökt, berättar Modin och under slutet av förra veckan så genomförde vi ett test i form av en tävling för de sju poliserna. De fick uppleva hur hårt det kan vara under en arbetsdag med eftersök mitt i natten och skytteprov under stress.

Jörgen Modin är noga med att påpeka att det inte är vinnaren av tävlingen som automatisk får tjänsten utan att även andra moment, som interjuver och personliga tester, ingår.

Första momentet var orientering från Lillänge, genom skogarna till Lungre motorstadion, där Jörgen Modin och andra polisbefäl väntade med stockvedsbrasa och kaffe. Efter det fick de tävlande poliserna sitt tjänstevapen och genomförde ett skytteprov under tidspress.

Efter det testades hundkunskaper och hundvård innan det blev dags för mer praktiska tävlingsmoment.

– Bland annat skulle deltagarna hitta igen en person som vi gömt långt inne i skogen. Det klarade alla av med glans, säger Modin. När personen hittades fick de tävlande göra vård av en svårt nedkyld person.

När de tävlande trodde att det äntligen var dags mat som de varit utan hela dagen hade det blivit becksvart ute. Men i stället för middag fick poliserna gå rakt in i den kolsvarta skogen och med kompassens hjälp hålla riktningen i två kilometer.

Mitt under ”promenaden” blev de beskjutna med lösa skott av skojfriska kolleger.

– Jag har lagt upp tävlingen så den motsvarar den vardag vi kan ha, säger Jörgen Modin. Vi kan jobba ett dygn i sträck utan mat och det ska våra sökande veta om.

Av sju sökande till den nya hundförartjänsten är tre kvinnor och fyra män.

– Den person som vi är ute efter, är en bra ordningspolis som har bra kondition, gediget hundintresse, duktig skytt och kan göra sansade bedömningar. Har man de förutsättningarna då ligger man bra till för den nya tjänsten, säger Jörgen Modin.

Under slutet av nästa vecka är det meningen att alla tester och tävlingsmoment ska analyseras och sedan kan den nya hundföraren inom Jämtlandspolisen utses.

Mer läsning

Annons