Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens trafikchef om jämtarna: Inga suputer

Alla polisanmälningar om rattfylla beror inte på att jämtlänningar super mer. Anmälningarna beror i stället på fler kontroller. Det tror Gunnar Bjelke-Dahlen, chef för trafikpolisen i Jämtland.

Annons

Gunnar Bjelke-Dahlén avfärdar eventuella teorier om att det krökas mer i Jämtland.

– Jämtlänningar är inte värre än några andra. De är inga suputer, säger han.

Förklaringen till de många anmälningarna om rattfylla hittar Gunnar Bjelke-Dahlén i stället i att länets poliser arbetar hårt med att ta alkoholprov, så kallat ”blås”, på bilisterna.

Statistiken ger honom rätt.

2006 gjorde länets poliser knappt 30 000 ”blås”. Två år senare hade den siffran stigit till drygt 40 000. En ökning med dryga 30 procent.

En förklaring till att det görs fler ”blås” är enligt Gunnar Bjelke-Dahlén att det numera finns direktiv om att alla poliser i yttre tjänst ska jobba aktivt mot trafikbrott. Han passar också på att ge en känga till kritiska ”tyckare” från Polishögskolan som ifrågasätter var polisen står och tar ”blås”.

– De är ute och cyklar. De tycker att det är fel att testa vid tio-elvatiden. Men det är då många med alkoholproblem sätter sig i bilen för att åka på Systembolaget, säger Gunnar Bjelke-Dahlén.

Annons