Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen uppmanar: Se upp med oseriösa hantverkare

/
  • Liz-Marie Persson från Uppsala vaktar sin mammas hus på Frösön. I söndags fick hon besök av en plattläggare. ”Jag vet att det finns oseriösa personer inom den här verksamheten och vill varna andra”, säger hon. Foto: Håkan Luthman

I samband med att en grupp plattläggare nu befinner sig i Östersund vill polisen göra allmänheten uppmärksam på oseriösa hantverkare. – Utan att uttala mig om vilka avsikter denna gruppering har så har vi tidigare somrar haft problem med otillfredsställande arbeten och vissa brott i samband med verksamheten, säger Håkan Jonasson.

Annons

Under de senaste dagarna har en grupp människor rört sig i olika villaområden i Östersund och erbjudit sina tjänster som plattläggare.

En av de som fått besök är Liz-Marie Persson som vanligtvis bor i Uppsala, men för tillfället vaktar sin mors hus på Frösön.

– I söndags kom en man gående på uppfarten till huset och började fråga på prickfri engelska om vi ville ha plattor lagda, berättar hon.

– Det som fick mig att reagera var att jag läst om oärliga personer som sysslat med denna typ av verksamhet i Uppsala. Därför tackade jag vänligt men bestämt nej och då gick han utan vidare diskussion, säger hon.

– Jag oroar mig framförallt för de som tillhör en äldre generation och kanske inte har vetskap om att det förekommer problem kring den här typen av arbete, säger Liz-Marie Persson.

Från polisens sida betonar man att man inte vet något om just denna grupp av kringresande hantverkare, men att problem har förekommit tidigare år med oseriösa arbetare.

– Det brukar dyka upp som ett brev på lådan så här års, säger Håkan Jonasson på Östersundspolisen.

– I slutet av maj, början av juni, i år dök det här upp som ett bekymmer i Umeå och de senaste dagarna har vi fått höra om att en grupp befinner sig i Östersund.

Tidigare år har hantverkare från framförallt Storbritannien och Irland åkt till Skandinavien för att syssla med asfaltsläggning och plattsättning.

Problemen i samband med deras verksamhet har varit många: undermåligt utförande, avsaknad av garantier och brott mot skattelagstiftningen.

– Dessutom förekommer det fall där förståndshandikappade plockats med och mer eller mindre tvingats arbeta för slavlöner. Många av dessa arbetare har heller inte rätt att vistas i landet, säger Håkan Jonasson.

– Det här är ett problem som finns över hela Europa. Ofta brukar det vara så att när en grupps verksamhet kommer till allmän kännedom, genom skriverier i tidningarna eller att vi på polisen får information om det, så drar de vidare till nästa plats.

Håkan Jonasson säger att det är väldigt sällan polisen tar emot anmälningar i samband med denna typ av verksamhet.

– Ofta är det vi från polisen som själva initierar anmälningar när det sker. Då kan det vara för att vi misstänker brott mot utlänningslagen eller inom skattefrågor, säger han.

– Känner man sig lurad efter att ha köpt den här tjänsten på grund av att arbetet är dåligt utfört, ej avslutat eller av något annat skäl undermåligt, ska man anmäla de

Dock påpekar Jonasson återigen:

– Men vilka avsikter just dessa människor som nu befinner sig i länet har kan vi dock inte säga. Vi vet för tillfället inget om deras verksamhet.

Annons