Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska betala skadestånd för cykel som ”försvann” i registren

Polisen borde ha kunnat återfinna cykeln vid en ordentlig sökning i sina register.

Annons

Det bedömningen gör Justitiekanslern som tillerkänner en man ersättning med 1 200 kronor som polisen ska betala ut sedan hans inlämnade cykel inte återfunnits av polisen.

Det var mannens dotter som anmälde att cykeln stulits på Stortorget i Östersund och lämnade flera kännetecknande uppgifter om den. Däremot skulle hon återkomma med ramnumret senare.

Två dagar senare lämnades en upphittad cykel in till polisen där färgen och delar av namnet stämde med det dottern uppgett.

Efter tre månader lämnades cykeln ut till upphittaren. Någon uppgift om ramnumret hade då inte lämnats in.

Det faktum att ramnumret inte fanns i registret har polisen använt som skäl för att inte betala någon ersättning. Att matcha hittegodscykeln med stöldanmälan torde ha varit svårt, enligt Rikspolisstyrelsen.

Justitiekanslern bedömer däremot att cykeln kunde identifieras utan alltför stora svårigheter hos polisen, med ledning av de uppgifter som lämnats av mannens dotter. Även om inte ramnumret fanns i stöldanmälan var den tillräckligt detaljerad med uppgifter som talar för att polisen borde ha kunnat återfinna cykeln vid en ordentlig sökning i sina register.

Genom att inte koppla ihop den upphittade cykeln med stöldanmälan har polismyndigheten i Jämtland gjort sig skyldig till ett skadeståndsgrundande fel, konstaterar Justitiekanslern.

Annons