Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen jobbar för sakta

JO riktar stark kritik mot polisen i länet sedan ett relativt okomplicerat misshandelsärende tagit två år och två månader att utreda.

"Det är oacceptabelt", skriver JO.

Annons

Misshandelsärendet startade redan på hösten 2006. Men inte förrän i slutet av 2008 slutredovisades ärendet och den misstänkte mannen fick då en delgivning.

Tidigare under hösten hade han sökt vapenlicens och det var i samband det som han uppdagade att han verkade vara misstänkt för något. När han förhörde sig vidare fick han det konstaterat att det var en två år gammal misshandelsanmälan mot honom som spökade. Det var ett ärende mannen inte hört något om på två år, varför han blev mycket förvånad.

Ovissheten och bristen på information till honom gjorde då att han anmälde polismyndigheten i länet till Justitieombudsmannen, JO. Och där har nu en utredning gjorts. Den visar att på grund av hög arbetsbelastning på få utredare har ärendet inte prioriterats. Därtill har sjukskrivning och datastrul förlängt processen.

JO skriver i sin bedömning att en förundersökning ska ske så skyndsamt som omständigheterna medger, och finns inte längre anledning att fullfölja den ska den läggas ned.

I det här fallet tog förundersökningen två år och två månader och under ett par perioder avstannade den helt: vid ett tillfälle i sex månader och vid ett tillfälle i drygt ett år. JO bedömer ärendet som en relativt okomplicerad förundersökning om misshandel och skriver:

"Även med beaktande av vad som har upplysts om arbetssituationen är, enligt min mening, en så utdragen handläggningstid i ett ärende av det här aktuella slaget oacceptabel. Polismyndigheten förtjänar därför kritik för den långsamma hanteringen av ärendet.

Annons