Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Norrland satsar gemensamt mot prostitution

Polismyndigheterna i de fyra nordligaste länen satsar gemensamt mot människohandel och prostitution.

Annons

Under det kommande halvåret ska en person på polismyndigheten i Luleå arbeta heltid med att följa upp den typen av verksamhet på internet för att se om det finns kopplingar till Jämtland, Västernorrland Norrbotten, och Västerbotten.

– Det är bra att det kommer upp på agendan, människohandel är ett relativt nytt brott, säger Heléne Eed-Jonsson, chef för kriminalpolisen i Jämtland.

Internet är arenan som till stor del används för att annonsera sexuella tjänster, även träffar arrangeras via internet, enligt polismyndigheten.

Tanken är att samarbetet ska leda till gemensamma operativa insatser. Rikskriminalpolisen har avsatt 390 000 kronor till arbetet.

Det har också inletts utökat samarbete i dessa frågor mellan bland andra polismyndigheterna, länsstyrelsen, åklagarna och socialtjänsten, berättar Heléne Eed-Jonsson.

– Det är viktigt att många myndigheter samverkar förebyggande. Vi kan alla olika saker men det är viktigt att vi träffas och kollar av med varandra, säger Heléne Eed-Jonsson.

Förra året genomförde de fyra polismyndigheterna en gemensam kartläggning av människohandel för sexuella ändamål. Det konstaterades att det var få sådana brott i regionen men att det med stor sannolikhet finns ett stort mörkertal.

Under 1 januari till 30 november 2008 hade polisen fått indikationer på 70 fall av prostitution i de fyra länen.

Polisens kartläggning kommer att fokusera på brottstyperna människohandel för sexuella ändamål, människohandel för andra ändamål, köp av sexuella tjänster, koppleri/grovt koppleri samt köp av sexuell handling av barn, skriver Norrbottenspolisen i ett pressmeddelande.

Annons