Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen får kritik när utredning om jaktbrott får vänta

I slutet av april hittade länsstyrelsen en olaglig jaktfälla i Frostvikenfjällen. Polisen kopplades in och utredningen påbörjades. Men åklagare Christer B Jarlås är upprörd. Inget har hänt i utredningen, och han tror inte det kommer att hända något snart heller.

Annons

I mitten av maj berättade han i LT att det finns misstänkta personer i den aktuella jaktbrottsutredningen samt att det säkrats viss information som kan vara av betydelse.

Länsstyrelsen har också konstaterat att området där fällan påträffats har en historia av illegal jakt.

– Det borde ha hänt massor i utredningen. Men polisen i Jämtland har inte tid att utreda jakt- och miljöbrott, är svaret åklagaren ger när LT ringer upp för att höra om utredningens status.

Christer B Jarlås tror att utredningen kommer att bli liggande till hösten, i och med att det nu är semestertider.

– Polisen här prioriterar häktade och anhållna och tänker inte låta utredarna jobba med annat än det och EU- ministermötena i Åre i sommar, säger Christer B Jarlås.

– Utredningen svalnar ju längre tid den ligger, säger han.

Christer B Jarlås tycker att det råder brist på utredare inom polismyndigheten.

– Överlag i landet prioriteras brott i nära relationer, brott mot kvinnor och barn. Tyvärr hamnar vissa brott längre ned på listan, säger Heléne Eed-Jonsson, chef kriminalpolisen.

Att landets myndigheter ska prioritera brott i nära relationer är ett nationellt beslut som Rikspolisstyrelsen fattat.

– Vi är en liten myndighet. Alla myndigheter har högar liggande och prioriterar bland dessa, säger Heléne Eed- Jonsson.

– Men vi försöker alltid utreda brott innan de blir för gamla, och jag tycker att vi gör kloka prioriteringar, säger hon.

Men hon tycker ändå att myndigheten gör ett bra jobb och har goda utredningsresultat.

– Just på brott i nära relationer ligger vi i topp i landet, säger hon.

Andra saker som tar tid från utredarna är anhållna och häktade. Sådana ärenden är ofta akuta eftersom det styrs av lag hur länge en person kan sitta gripen, anhållen och häktad.

– Eftersom vi är en liten myndighet får alla hjälpa till att göra allt. Även utredare som har specialinriktningar, som jakt- och miljöbrott, kan få ta hand om förhör inför häktning till exempel, säger Heléne Eed-Jonsson.

Mer läsning

Annons