Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefen: De häktade fraktas runt som boskap

– De häktade fraktas som boskap över Sverige. Det är inte säkert de hamnar i Härnösand, är det fullt där kan de exempelvis tvingas flyga till Gotland.

– På det sättet kan de inte ens upprätthålla kontakten med sin familj. Det handlar om mänskliga rättigheter här också.

Annons

Länspolismästare Stephen Jerand är upprörd över den uppkomna situationen med fängelset och häktet när han pratar på landstingsfullmäktiges sammanträde.

Han är där för att tillsammans med Tomas Andersson och Alf Lerner berätta om mobiliseringsarbetet mot droger i länet.

Samtliga politiska partier i landstingsfullmäktige bestämde sig i går för att agera genom att göra ett gemensamt uttalande att häktet ska vara kvar i Östersund.

Initiativet kom från Christer Siwertsson (M), detta efter det att fullmäktiges ordförande Hans Lundqvist (S) tillika polisstyrelsens ordförande lite kuppartat uppmanat de politiska partierna att skriva brev till justitiedepartementet och påtala problemet.

– Vårt uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten i länet så det blir tryggt och bra att bo här, säger Stephen Jerand.

– Varje dygn tar vi folk för narkotikabrott, just nu medan jag står här i talarstolen görs en husrannsakan för att leta droger.

Han pekar på att antalet rattfyllerister liksom drograttfylla ökar oroväckande. Samtidigt som den alkohol- och drogrelaterade brottsligheten minskar i centrala Östersund så ökar den i Åre.

– För det är så att om man slår sin kvinna hemma gör man det under semestern i Åre också, och hur ska vi kunna arbeta förebyggande det, undrar han.

Samtidigt slår han fast att våld i nära relation ökar när folk blir arbetslösa.

– Jag har arbetat 34 år inom polisen och det har aldrig varit så tydligt som nu, men vi får inte veta om våldet i nära relation förrän det gått för långt.

Stephen Jerand blev rubrikernas polis för ett antal år sedan när han föreslog att Systembolaget i Åre borde kunna stänga en dag, nämligen skärtorsdagen.

– Jag fick mycket skit för det, säger han, men jag kommer att fortsätta driva den frågan.

Annons