Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis glömde vapnet på toa

Antalet varningar som utdelades mot poliser var rekordmånga förra året.

59 poliser fick varningar riktade mot sig, vilket nästan är en tredubbling jämfört med året innan, då 23 poliser varnades.

Annons

I rikspolisstyrelsens sammanställning framgår det att Jämtlandpolisen klarade sig utan en enda varning. Under 2009 var två fall i Jämtland aktuella hos personalansvarsnämnden i frågan om skiljande av anställning.

Varningar eller löneavdrag har i flera fall meddelats poliser på andra myndigheter sedan de avlossat vådaskott i polisens garage, vapenrum och lunchrum.

En polis får fem dagars löneavdrag sedan han glömt sitt vapen på toaletten i tingsrätten i Kalmar.

Flera varningar eller löneavdrag gäller poliser som visat upp tjänstelegitimation i privat syfte, exempelvis i samband med berusning för att komma in på restauranger i Södertälje och Stockholm.

Nio polisassistenter i Göteborg varnas sedan de under piketutbildning tillsammans under utbildning låtit sig fotograferas i bar underkropp med handledarens förstärkningsvapen, vilket skulle vara ett skämt.

Den stora ökningen av antalet varningar kan ha att göra med att arbetsgivarna granskar sina anställda bättre.

– Vid ett möte i våras där länspolismästare från hela landet deltog betonade rikspolischefen Bengt Svensson att det är viktigt att alla ärenden verkligen överlämnas till personalansvarsnämnden för bedömning. Tidigare kan det ha varit så att man i en del län löst situationer själva istället för att överlämna ärendena till nämnden, säger Lena Kangas, polisöverintendent och chef för den interna utredningsenheten i Stockholm.

Mer läsning

Annons