Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojke kan tvingas byta klass eller gå extra år i grundskola

Systemet med ett tionde skolår i Östersund ställer fortfarande till problem trots att Skolverket för flera år sedan klargjort att det är ett brott mot skollagen.

Annons

En elev på en grundskola i Östersund har hamnat i kläm mellan två klasser efter problem som har koppling till det tionde skolår som tidigare fanns i kommunen. Det har lett till att föräldrarna anmält skolan till Skolinspektionen.

Pojken det gäller började ettan i en skola hösten 2005. Östersunds kommun tillämpade på den tiden skolstart för sexåringar med ett generellt erbjudande om ett tionde skolår. Skolverket kom senare fram till att systemet inte följde skollagen. Föräldrarna till pojken tycker inte att han ska behöva läsa tio år i grundskolan eftersom det normala är en nioårig skola.

När pojken ett år senare bytte skola så hamnade han i det som föräldrarna uppfattade som årskurs två. När pojken ett par år senare skulle börja årskurs fyra uppstod förvirring. Pojken skulle då, som föräldrarna uppfattade saken, läsa ytterligare ett år i den tredje årskursen.

Deras förklaring till detta är att den aktuella skolan har ett system där fyra läsår fördelats på fem kalenderår.

För pojkens del blev det fjärde läsåret en kompromiss där han gick kvar i sin klass men även läste ämnen på en högre nivå. När pojken senare skulle läsa sitt femte läsår så ansåg skolan inte längre att en sådan kompromiss var möjlig.

Pojken skulle kunna gå kvar i sin klass men då tvingas läsa tio år. Alternativet var att han bytte klass men då riskera att tappa gemenskapen med sina kamrater. Föräldrarna skriver att de är missnöjda med rektorns inställning och ovilja att lösa problemet. De tycker också att det är konstigt att rektorn hävdat att det inte finns tillräckligt med resurser för att kunna tillgodose deras önskemål om skolgång.

De skriver: ”Möjligheten till en normal skolgång är alltså en budgetfråga. Det blir lite bakvänt, när det innebär extra kostnader att låta ett barn gå nio i stället för tio år i skolan.”

Skolan och kommunen har fått i uppdrag av Skolinspektionen att komma med ett svar på föräldrarnas kritik. Föräldrarna har ändå övervägt att låta sonen byta skola.

Mer läsning

Annons