Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiets dator stod i Jämtlands län

Under den viktigaste veckan i piratpartiets tillvaro stod partiets huvuddator i Jämtland. Det blev avgörande för partiets framgång i valrörelsen 2006.

Annons

3 februari släpptes boken "Piraterna - de svenska fildelarna som plundrade Hollywood", en reportagebok skriven av journalisterna Sam Sundberg och Anders Rydell. Boken skildrar hur piratrörelsen växt fram från början av nittiotalet. Boken baseras på intervjuer med pirater, åklagare, människor från antipiratbyrån, bland andra.

Ett av kapitlen i boken tar upp partiets historia och vägen fram till det första valdeltagandet, hösten 2006. Och det är där Jämtland kommer in. I början av sommaren 2006 gjorde polisen ett tillslag hos Pirat bay, en fildelningssajt på internet, och beslagtog servrar. Också Piratbyråns, en lobbyorganisation, server stod i samma rum och beslagtogs under tillslaget.

I och med tillslaget fick frågor om fildelning, upphovsrätt och piratfrågor en ordenlig skjuts och stort utrymme i media. Enligt boken blev piratpartiet då den ledande debattören i dessa frågor.

"Piratpartiets server (en värddator som drev partiets webbplats och kommunikation) stod däremot tryggt under ett skrivbord i Jämtland. För en rörelse som levde och andades på internet var servern hjärtat. Att ta servern var som att riva möteslokalen", står det i boken.

Piratpartets hemsida blev efter tillslaget en av världens mest besöka och partiets medlemmar blev många många fler.

16 februari inleds rättegången mot de ansvariga bakom hemsidan Pirate bay.

 

Annons