Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter blev blåst på husbilen

/
  • ”Här ville mannen som skulle hyra min husbil träffas, vid parkeringen på Ica Kvantum. Nu har husbilen varit försvunnen i sex månader” säger Peter Martinek.
  • Peters husbil hade en skada längst upp på ena sidan. ”Det är ett kännetecken som gör att bilen är lätt att känna igen” säger Peter.

Sista lördagen i oktober hyrde Peter Martinek ut sin husbil för en vecka. Efter det har bilen varit spårlöst försvunnen. Polisen tror inte att husbilen längre finns i landet.

Annons

– I vanliga fall så brukar jag ställa av husbilen inför vintern men i höstas kom jag på att jag skulle hyra ut den i stället. Det var mitt livs misstag, säger Peter, som är egen företagare från Östersund.

Efter det att Peter satt ut en annons på nätet ringde det en man och hade mycket frågor om bilen. Han ville veta om de fanns golvvärme, om bilen hade GPS och om den var utrustad med cykelställ.

– Jag berättade att bilen hade allt det som mannen frågat om och efter några dagar ringde han igen och ville komma och hämta den samma dag. Jag sa att det gick bra och att han kunde komma hem till mig och skriva hyresavtal och visa sitt körkort.

– Men mannen, som var av utländsk härkomst, men pratade bra svenska med brytning, ville inte det. Han tyckte att vi skulle träffas på någon parkering utanför Östersund. Redan här borde jag ha förstått att något var skumt med det hela, men dum som man är så litar man på sina medmänniskor.

– Jag körde bilen till Kvantums parkering och satte mig och vänta. Helt plötsligt dök mannen upp, varifrån vet jag inte. Jag såg ingen bil som han kom med, men han var mycket verbal och artig så jag blev mindre misstänksam. Vi satte oss i husbilen och skrev avtal och jag  tog alla uppgifter från mannens körkort samt adress och telefonnummer, berättar Peter.

Men när det var dags för betalning ville mannen göra upp när bilen skulle återlämnas. Peter förklarade att det inte var brukligt, men då fick han 1 300 kronor i handpenning och därmed var Peter nöjd.

– Jag såg min husbil försvinna söderut mot Brunflo och efter det har den varit borta.

När det gått en vecka började Peter fundera på vart hans bil tagit vägen. Den skulle ha blivit tillbakalämnad på lördagen och måndagen efter gick Peter till polisen och anmälde bilen som stulen.

– Det visade sig att mannens körkort var förfalskat, hans telefonnummer gick till en fax i Husqvarna och telefonen han ringt  mig på hade bara använts två  gånger, bägge gångerna till mig. Det finns alltså inte ett spår av bilhyraren eller husbilen, säger Peter uppgivet.

Husbilen är av märket Fiat Knaust från 1998 och är värd cirka 250 000 kronor. Eftersom Peter själv lämnade över bilnycklarna  till biltjuven så kommer han inte att få ett öre från försäkringen.

– Det känns så bittert. Hur kan någon vara så fräck att bara dra iväg med min bil. Varför tog han inte en som var värd mycket mer när han ändå höll på?

Nu håller Peter på att spara ihop till en ny husbil, men eftersom de är så dyra kommer de att ta ett bra tag innan köpet blir av.

– Den nya bilen kommer jag aldrig att hyra ut, säger han.

Registreringsnumret på husbilen som polisen och Peter söker är SYB 049.

– Polisen tror inte att husbilen finns kvar i landet längre, säger Peter.

Mer läsning

Annons