Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionssmäll i miljonklassen väntar Estrad Norr

En pensionsschock på cirka 1,5 miljon väntar Estrad Norr som producerar och stödjer musik och teater både för länet och landet. Detta på grund av avtal om retroaktiva pensioner som nu börjar gälla.

Pensionsmällen kan nu göra att kulturutbudet i länet krymper.

Annons

– Vi kan inte betala av det här nu, suckar Gustav Kling, på Estrad Norr i Östersund, en av de kulturinstitutioner som nu åker på en retroaktiv utbetalningssmäll på cirka 1,5 miljon.

Bakgrunden är en omtolkning av regler av pensionsreglerna för olika anställningstyper, något som påverkar teater-, dans-, och musikinstitutioner som har många korttidsanställda, skriver Dagens Nyheter. Avtalet slöts redan 2006 och skulle gälla retroaktivt från 2003, men det har dröjt fram till nu 2009 innan Statens Pensionsverk har kunnat räkna färdigt vilka kostnader det innebär.

Alltihopa har kommit som en chock för kulturinstitutionerna eftersom avtalet slöts på en nivå ovanför dem, mellan Arbetsgivarverket och arbetstagarnas organisationer genom OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd. När summan nu är färdigräknad innebär det stora kostnader för många institutioner. Folkoperan i Stockholm ska till exempel betala cirka 1,5 miljon, Göteborgsoperan cirka 4 miljoner, Riksteatern cirka 2,4 miljoner och Stadsteatern cirka 1,5 miljon, skriver DN.

– Vad jag tycker är anmärkningsvärt är att man under tiden som utredningen pågått inte har varnat institutionerna för att det skulle komma stora utbetalningar, säger Gustav Kling.

År 2009 har redan varit ett tungt år för Estrad Norr eftersom landstinget har haft tuffa sparkrav på dem, och Estrad Norr är heller ingen verksamhet som ska göra några plusresultat.

– Vi ska gå med plus minus noll. De kan inte få de här pengarna nu, det måste bli någon form av avbetalningsplan, säger Gustav Kling.

Än så länge är det inte klart hur de retroaktiva pensionsutbetalningarna kommer att ske, men det kan komma att påverka länets kulturutbud, säger Gustav Kling.

– Vi är rustade på det sättet att vi redan är en väldigt slimmad organisation, men när det gäller de produktioner blir det antingen inte lika många, eller inte så stora som förut.

Annons