Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer kan tvingas rycka in när hela länet ska vaccineras

/
  • I går hade Jämtlands läns landsting sitt första planeringsmöte kring arbetet med svininfluensan. Klart är att mycket av vaccinationsarbetet kommer att genomföras inom primärvården. Johan Wiström, längst till vänster, är smittskyddsläkare. Han uppmanar alla att vaccinera sig mot svininfluensan efter att vaccinet tillgängliggjorts i slutet av september.

Mycket arbete väntar för sjukvårdspersonalen när länets befolkning ska vaccineras mot svininfluensan i höst.

– Det kan bli aktuellt att ta in pensionerad personal och vikarier för att klara uppgiften, säger Göran Rydqvist, biträdande landstingsdirektör.

Annons

I går hade Jämtlands läns landsting sitt första planeringsmöte kring arbetet med svininfluensan. När vaccinationsdoserna blir tillgängliga i slutet av september väntar ett tufft arbete på länets hälsocentraler. I första hand ska nämligen vaccinerandet av länsmedborgarna ske inom primärvården.

– Men vi kommer även att ta hjälp av privata vårdgivare och företagshälsovården i det arbetet, säger Göran Rydqvist som är biträdande landstingsdirektör.

För att klara den stora arbetsbördan kan det bli aktuellt att ta in extra resurser.

– Då handlar det om att använda pensionerad personal eller behålla vikarier som får stanna längre, säger Rydqvist.

Totalt handlar det om 250 000 doser vaccin, två per person, som Jämtlands län får. Målet är att samtliga medborgare ska vaccinera sig.

– I första hand ska sjukvårdspersonal och personer med kroniska sjukdomar vaccinera sig eftersom de löper störst risk att smittas respektive bli allvarligt sjuka, säger Johan Wiström, smittskyddsläkare.

– Men målsättningen är att så många som möjligt ska vaccinera sig. Det är viktigt för att förhindra smittspridningen och ej få så många allvarligt sjuka. Sedan får vi se hur många som verkligen tar vaccinet, det handlar om tillgänglighet och om det kommer att kosta något, fortsätter han.

Enbart vaccinet beräknas kosta cirka 16 miljoner kronor. Exakt hur det kommer finansieras är ännu inte klart.

– Beslut i den frågan kommer inte att fattas före nästa månadsskifte. Det vi kan säga nu är att vaccinet inte kommer att kosta något för de som är i olika riskgrupper, säger Göran Rydqvist.

– För övriga patienter kommer vi bestämma om det blir några avgifter i samråd med övriga landsting.

Än så länge finns inget konstaterat fall av svininfluensan i länet, men enligt Johan Wiström är det bara en tidsfråga när det dyker upp.

– Sjukdomen finns överallt och vi kommer att få fall även här. Men vi kommer inte ägna tid åt att leta upp alla som insjuknat. Från vår sida koncentrerar vi oss på utvecklingen av allvarligt sjuka, säger han.

– Vårt råd är att stanna hemma om man tror att man är sjuk och ringa till sjukvårdsrådgivningen om man är orolig.

Jämtlands läns landsting går även ut med en rad övriga råd för att motverka smittspridning. Befolkningen uppmanas att tvätta händerna ofta, hosta och nysa i armvecket samt undvika att röra sig utomhus om man är sjuk. Dessutom rekommenderas personer som ska ut och resa i höst att boka tid för vaccination så snart som möjligt. Från och med i slutet av september kommer nämligen det mesta vaccinationsarbetet i länet att handla om kampen mot influensan.

I dagsläget är ytterligare två planeringsmöten inför den väntade influensaepidemin inplanerade.

Mer läsning

Annons