Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Svensson kritisk: ”Stiftet gör som de vill”

/
  • ”Sammanslagningen i Strömsund är en process som borde få ta flera år”, säger Pelle Svensson. Foto: Therése Ny/Dagbladet

Den presskonferens som Församlingsförbundet i Härnösands stift höll i går blev välbesökt. Och stark kritik riktades från de medverkande fackförbunden mot den ledarskapsstil som stiftsledningar har.

Annons

– Det går för bråttom när stiftet ska genomföra saker, säger Pelle Svensson, ordförande i Församlingsförbundet i Härnösands stift.

Sammanslagningen av församlingarna i Strömsunds pastorat var ett graverande exempel som togs upp på presskonferensen där skarp kritik riktades mot hela stiftsledningen – dock inte mot biskopen Tony Guldbrandzén som sådan.

– Sammanslagningen i Strömsund är en process som borde få ta flera år, säger Pelle Svensson.

Men inte bara det kritiserades. Även den tvist som råder mellan stiftet och Ytterhogdal-Överhogdal-Änge församling där man inte är ense om hur mycket som ska ersättas för fackligt arbete. Den tvisten ligger nu på tingsrätten i Östersunds bord.

I Stöde församling i Medelpad har en kyrkoherde köpts ut, en kostnad som stiftet ersätter med bidrag till församlingen. Det ser fackförbunden som tveksamt att skattepengar används till.

Fackförbundet ser också en tendens att stiftet styr och gör som de vill, säger han.

– Vi ser en tendens att de villkorar bidrag – att de beviljar bidrag under villkor att församlingarna måste genomföra olika saker, säger Pelle Svensson.

– Det övergripande temat i kritiken är att stiftet struntar i det som är brukligt på arbetsmarknaden sedan decennier, säger han, och syftar på facken betydelse och roll mellan arbetstagarna och arbetsgivarna.

– Sedan arbetarrörelsens framväxt på 40- och 50-talet är det ett system som respekterats. Det är katastrofalt om det inte gäller för svenska kyrkan, säger Pelle Svensson.

Dessutom säger att han att han innan presskonferensen hade blivit uppmanad av sin egen organisation på riksplanet, Församlingsförbundet riksorganisation, att inte genomföra presskonferensen, alternativt inte delta själv.

Annons