Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter i länet väljer att stå länge i vårdkön

Många patienter väljer själva att stå i vårdkön mer än 90 dagar. Totalt finns det 4 589 personer i kön varav 574 själva har valt det.

Annons

Andelen frivilligt väntande till specialistbesök och behandlingar har ökat successivt under året.

I vårt län har 353 personer själva sagt att de väntar på att få komma på ett besök hos specialistläkaren i Östersund i stället för att tacka ja till att använda sig av vårdgarantin.

221 personer står i operationskön av samma orsak, detta enligt en rapport från den sista september.

Vårdgarantin innebär att landstingen ska erbjuda kortare väntetid än 90 dagar inom landstinget eller i annat landsting.

Men det finns patienter som tackar nej till erbjuden tid inom vårdgarantins gränser.

Främst handlar det om att patienterna inte vill byta vårdgivare eller resa långt, ibland handlar det om sociala skäl, att det inte passar med arbetet eller annat.

Det skriver Sveriges kommuner och landsting, SKL, i ett pressmeddelande.

De konstaterar samtidigt att det händer väldigt stora förbättringar runt om i landstingen när det gäller tillgängligheten.

Andelen patienter som väntar längre än 90 dagar har mellan september 2008 och september 2009 minskat från cirka 40 till 20 procent och trenden håller i sig även för oktober månad.

I Jämtlands län konstateras en svag ökning av patientvald väntan från årsskiftet 2008/2009 fram till sista september. Det beror på en ökad kunskap om att kunna välja det.

Verksamheterna har inventerat väntelistorna och patienterna har tillfrågats om de önskar står kvar som väntande eller önskar annan vårdgivare.

Efter den körevisionen så har landstinget sett en svag ökning av vald väntan.

Samtidigt har verksamheterna gjort satsningar för att korta köerna. Inom kirurgiområdet har det exempelvis funnits många väntande ljumskbråckpatienter.

Inom urologin har de också gjort insatser eftersom det inom detta område kan dölja sig cancer bakom symtomen.

Ortopeden har också gjort liknande verksamhetsgenomlysning och förbättrat tillgängligheten.

Mottagningarna jobbar nu med planeringslistor i stället för väntelistor och antalet väntande, även patientvald, har minskat.

Landstinget har också, som LT tidigare berättat, lyckats kapa köerna så mycket att de får ta del av den så kallade kömiljarden.

Annons